Politica este un conflict permanent - de interese, valori, principii, personalitati - dar ceea ce dainuie in timp, ceea ce foloseste unei natiuni, se datoreaza unui alt tip de politica. Politicienii de pana acum nu ne-au aratat reversul politicii: consensul. Este un paradox ca nu avem parte de consens nici macar atunci cand tara este condusa de coalitii guvernamentale si parlamentare. Razboiul dintre Basescu si Tariceanu, dintre PNL si PD, ar fi trebuit sa spulbere de mult Alianta DA. In anumite sondaje de opinie, ADA inca mai este pe primul loc, desi deja divortul dintre cele doua partide componente a fost oficializat, cel putin pentru alegerile europene.
Secretul politicii romanesti? In ciuda permanentului conflict intre diferiti actori politici iresponsabili, tara merge inainte. Chiar si cand Romaniei ii merge bine, politica la varf este intr-o stare de dezastru. Romania s-a integrat in NATO si UE, iar de cativa ani cresterea economica este sustinuta, indiferent cine este la guvernare. Ca si cum influenta politicienilor asupra mersului inainte al tarii ar fi minima. Secretul politicii are o fata si un revers. Reversul este ca - in ciuda integrarii euro-atlantice si a cresterii economice - cei mai multi cetateni sunt nemultumiti de directia in care se indreapta tara si de viata pe care o duc. Iar nemultumirea lor se indreapta catre institutiile democratiei, pe care le invinovatesc pentru ca lor nu le merge bine sau ca nu le merge atat de bine pe cat si-ar fi dorit. Concluzia acestui rationament de cerc vicios este ca - desi influenta politicienilor este minima asupra lucrurilor benefice din politica - alegatorii ii considera pe politicieni vinovati pentru toate insatisfactiile lor individuale sau de grup.
Traim intr-o imensa neintelegere. Dupa cum au aratat atatea cercetari sociologice, romanii sunt printre cei mai nemultumiti si mai nefericiti oameni din lume.
Intr-un fel stau lucrurile daca privesti Romania din avion si cu totul altfel daca o studiezi "la firul ierbii". Paradoxurile intervin cand privesti totul dintr-o macroperspectiva. Cand privesti din microperspectiva, paradoxurile se inmultesc. Cu cat privesti lucrurile mai indeaproape, cu atat este mai greu sa explici rational modul cum exista si functioneaza lumea in care traim. Nu datorita unui exceptionalism romanesc, ci pentru ca alaturarea dintre ratiunea noastra si irationalitatea lumii este o provocare. Oamenii devin multumiti de politica si politicieni doar cand acestea raspund respectivei provocari. Cand am fost prima data intr-o tara straina, dupa 1989, am perceput in mod mai acut paradoxurile respective si am scris o carte intitulata "America - imperiul lui Zenon". Cand m-am reintors acasa, mi-am dat seama ca "Romania lui Zenon" este un subiect la fel de tare. Cine este Zenon? Nu am spatiu aici pentru detalii, dar cred ca orice om de pe aceasta planeta ar avea ceva de castigat daca s-ar gandi la "aporiiile lui Zenon".
Din punct de vedere logic, politica este activitatea care se ocupa de rezolvarea aporiilor cetatenilor. Secretul politicii romanesti este ca politicienii nostri ignora respectivele aporii. Reactia cetatenilor este pavloviana: nu se mai duc la vot sau nu ii mai voteaza. Restul sunt partizani si voteaza tot cu favoritii lor, indiferent de performantele acestora.