Motivatia Curtii Constitutionale din sentinta prin care s-au reincriminat insulta si calomnia a socat societatea civila.

Organizatiile pentru drepturile omului si cele de media au reactionat prompt dupa ce Curtea Constitutionala a motivat sentinta prin care a constatat drept neconstitutionalele articolele care abrogau calomnia si insulta din noul Cod penal. Reamintim ca argumentele principale ale judecatorilor Curtii au fost ca cele doua infractiuni nu se pot judeca doar in civil, deoarece lezarea demnitatii umane nu poate fi compensata cu bani si ca eliminarea unor pedepse penale ar duce la escaladarea unor conflicte.

Mircea Toma, directorul Agentiei de Monitorizare a Presei, a calificat sentinta drept o decizie care tine de mentalitatea celor care au dat-o, nu de ratiuni juridice. „Argumentul ca, fara incriminare, oamenii si-ar da cu topoarele in cap, e pentru prosti. Ma simt insultat! Cei care au votat nesimtirea asta sint idioti, dar sint si complici ai crimei organizate din Romania, prin atacul direct la adresa presei de investigatie. Sa ma dea in judecata!".

La rindul sau, Cristian Iordanescu, decanul Baroului Bucuresti, sustine: „Curtea Constitutionala e un cimitir al fosilelor, ales pe criterii politice, conform unui algoritm care nu mai e de actualitate. Trebuia facut un studiu comparativ cu practica din tarile civilizate. In mod sigur, nu s-a facut".

Diana Hatneanu, presedinte APADOR-CH: „E o decizie care ar fi hilara, daca n-ar fi trista. Zice Curtea ca, daca nu e penala insulta, oamenii s-ar lua la bataie. Pai, din iulie si pina acum nu s-a batut nimeni. E absurda sutinerea instantei. Daca banii nu-mi «repereaza» onoarea, nu inseamna ca, daca cel care m-a insultat face inchisoare, eu am primit satisfactie". Ioana Avadani, presedinte al Centrului pentru Jurnalism Independent, crede ca motivatia e „halucinanta, si ca, dupa zece ani de chin in a aduce Codul penal in standardele moderne, „vine Curtea Constitutionala si, in baza unor argumente paradoxale, revine la formula din 2004. Sintem la nivelul unor foste state sovietice".