Parlamentarii vor trebui sa-si exprime votul asupra a doua initiative PSD importante: cea de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu
si o motiune de cenzura, pe care pesedistii au anuntat-o in toiul scandalului "biletelul". Pana in acest moment, in favoarea suspendarii s-au pronuntat fara echivoc doar reprezentantii PRM, PC analizand inca documentul pesedistilor. Liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, a avertizat ca votul liberalilor in acest caz va depinde de "atitudinea finala si comportamentul presedintelui".
Potrivit Constitutiei, seful statului poate veni in fata Parlamentului pentru a da explicatii cu privire la faptele ce i se imputa. Conservatorii, la randul lor, au declarat ca vor depune o motiune simpla prin care cer demisia ministrului Justitiei, Monica Macovei. Un punct important pe agenda demnitarilor vor si fi legile privind siguranta nationala, pe care liberalii au declarat ca le vor depune la Parlament ca initiative legislative ale PNL. O alta propunere a liberalilor, privind retragerea trupelor romanesti din Irak, va intra in dezbaterea Legislativului in curand, potrivit vicepresedintelui PNL Teodor Atanasiu.
Saftoiu la audieri
Sesiunea va debuta cu o serie de audieri, saptamana aceasta fiind convocat in fata Legislativului directorul SIE, Claudiu Saftoiu, pentru a da expliatii despre cazul romanilor retinuti in Irak. Si seful SRI, George Maior, va trebui sa se prezinte in fata Comisiei de control a activitatii serviciului, in contextul in care presedintele Traian Basescu a declarat ca are cunostinta de interceptarile convorbirilor telefonice ale unor ministri. Printre proiectele legislative cele mai controversate care vor da de furca parlamentarilor in urmatoarele luni, se numara Legea privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate si ordonanta de modificare a legii CNSAS, in cazul careia Senatul trebuie sa dea un vot final. La Camera Deputatilor va fi dezbatut proiectul de modificare a Legii referendumului. Parlamentarii vor avea de dezbatut si legea lustratiei, dar si codul electoral. In plus, atat presedintele Traian Basescu, cat si premierul Tariceanu si-au anuntat intentia de a se adresa Parlamentului. Basescu a declarat recent, ca intentioneaza sa vina in fata Legislativului in problema presiunilor ce se fac asupra Justitiei, pornind de la biletelul primit de la Tariceanu. Seful Executivului a declarat ca va veni in Parlament privind problema restructurarii Guvernului.