Un italian a cerut Bisericii Romano-Catolice sa ii anuleze casatoria pentru ca sotia sa fuma prea mult si refuza sa se lase de acest obicei, relateaza Reuters. Cazul a fost analizat de Sacra Romana Rota, o instanta a Vaticanului care judeca cele m
Un italian a cerut Bisericii Romano-Catolice sa ii anuleze casatoria pentru ca sotia sa fuma prea mult si refuza sa se lase de acest obicei, relateaza Reuters. Cazul a fost analizat de Sacra Romana Rota, o instanta a Vaticanului care judeca cele mai complicate cereri de anulare a casatoriilor.
Alte astfel de cazuri au implicat femei care doreau sa divorteze pentru ca partenerii lor erau prea atasati de mama lor (baiatul mamii) si nu reuseau sa taie cordonul ombilical psihologic care ii unea de mamele lor chiar daca ei aveau 30-40 de ani. Cazurile acestea au fost mediatizate in Italia, pana sambata trecuta, cand Papa Benedict a trimis o scrisoare judecatorilor Curtii, in care le cerea sa fie mai atenti atunci cand consimteau la anularea casatoriilor. Italianul, foarte atent la sanatate si la forma sa fizica, a cerut-o in casatorie pe prietena lui, cu conditia ca aceasta sa se lase la un moment dat de fumat. Ea a spus "Da", iar dupa ce si-au unit destinele a incercat intr-adevar sa se lase de fumat, insa dependenta sa a fost mult prea puternica si a continuat sa fumeze. Un tribunal i-a acordat anularea casatoriei, insa o alta instanta a anulat aceasta hotarare, astfel incat ei inca mai sunt casatoriti din punctul de vedere al Bisericii. Cazul se judeca acum in Rota Vaticanului. Cazurile ciudate judecate la aceasta Curte includ parteneri, de obicei barbati, care au o "dependenta morbida" de parinti - o situatie des intalnita in Italia, unde barbatii stau in casa parinteasca pana cand se casatoresc, chiar daca au salarii de top. Un alt caz se referea la un barbat care a cerut anularea casatoriei pentru ca sotia sa nu s-a mai ingrijit si nu mai arata la fel de bine, de aceea el s-a simtit pacalit de o persoana care s-a dovedit dupa casatorie ca este altcineva decat credea el. Desi divortul este legal in Italia Romano-Catolica, de mai bine de 35 de ani, este considerat de multi drept o stigmatizare sociala si, de aceea, prefera sa isi anuleze casatoriile pentru a se putea recasatori in biserica. Mii de anulari sunt decise local, de tribunalele Diocezei din toata lumea, in fiecare an. Curtea Vaticanului analizeaza cateva sute dintre cele mai complicate cazuri, multe dintre ele fiind contestatii cu apel. Este de exemplu, de notorietate cazul printesei Caroline de Monaco. In 1992, Vaticanul a anulat casatoria acesteia din 1978 cu francezul Phillippe Junot (aceasta nefiind de fapt niciodata valida in ochii Bisericii).
De fapt, Biserica nu a recunoscut nici divortul acesteia de Junot in anul 1980 si nici casatoria sa civila din 1983 cu italianul Stefano Casiraghi, care a fost ucis intr-un accident maritim in 1990. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.