Este din ce in ce mai clar ca reforma Justitiei s-a impotmolit si ca Monica Macovei a fost, de fapt, infrinta si scoasa din joc.



Ministrul Justitiei a fost neutralizat treptat nu de catre CSM, nici de catre adversarii polit
Este din ce in ce mai clar ca reforma Justitiei s-a impotmolit si ca Monica Macovei a fost, de fapt, infrinta si scoasa din joc.



Ministrul Justitiei a fost neutralizat treptat nu de catre CSM, nici de catre adversarii politici ai reformei din Justitie, ci de cei care ar fi trebuit sa-i fie parteneri in chiar interiorul sistemului, si anume procurorii. Acum, dupa aderare, se poate intrezari un plan coerent al acestei ispravi. Ce s-a intimplat? Raspunsul poate fi descifrat in doi timpi: in vechea guvernare, jocul de-a justitia al procurorilor a fost primitiv si brutal. Obedienta fata de oligarhia politico-economica a procurorilor platiti sa apere interesul public si legalitatea s-a manifestat prin celebrele NUP. Neinceperea urmaririi penale reprezenta un abandon si o capitulare fara sperante. Dezavantajul NUP era dat de faptul ca procurorii se aratau prea brutal de partea oligarhului puscariabil. NUP era prea de tot pe fata, adica prea lipsit de subtilitate. NUP nu oferea sansa aparentei, a minciunii, a demagogiei de felul: zi ca ei si fa cum crezi si cum iti dicteaza inculpatii. Prin urmare, dupa 2004, procurorii au trecut de la incalcarea grosolana a menirii lor la demagogia indeplinirii ei. Manevra nu e neaparat o noutate in Romania postcomunismului triumfator. Amintiti-va faptul ca aceiasi insi din lumea ministerelor ceausiste botezasera gostaturile ferme agricole, in speranta ca le vor salva de la reforma. Sansa aici a fost economia de piata, care a desfiintat demagogia. In Procuratura s-a petrecut la fel dupa schimbarea din urma cu doi ani. Mai-marii din sistem au zis ca ministrul Justitiei, au dat din cap supusi dinaintea lui Franco Frattini, vicepresedintele Comisiei Europene si comisar pentru Justitie, si au inceput marea mascarada prin arestari, perchezitii, depozitii, scandal mediatic, suspans, rating, tiraje. Toate pentru acelasi NUP ascuns cu grija sub spectacolul muncii harnice. Numai ca minciuna are picioare scurte. Vedem azi ca nimic nu se finalizeaza in instante. Protejati de imunitatea functiei, procurorii practica acelasi NUP sub alte forme. Monica Macovei este deja infrinta, iar angajamentele electorale ale lui Traian Basescu au devenit, prin boicotul iscusit al procurorilor, demagogie. Alegerile anticipate, care ar putea relansa lupta impotriva coruptiei prin reforma clasei politice, sint tot mai indepartate. Intre timp, clasa politica s-a regrupat transpartinic si subiectii dosarelor din procuraturi dau lovitura dupa lovitura celor care au incercat sa-i deranjeze din ilegalitati. Puneti-va in locul procurorilor, cum sa inaintezi in asemenea conditii dosarul in instanta? Mai bine motai prin anchete!


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.