Judecatorii Curtii Constitutionale au anulat doua articole din Legea alesilor locali, dupa ce au decis ca aceasta permitea aplicarea retroactiva.

Decizia Curtii Constitutionale de a declara neconstitutionale dispozitiile a doua articole din Legea privind statutul alesilor locali consfinteste pedepsirea migratiei politice doar pentru cei care si-au parasit partidul dupa intrarea in vigoare a legii.Cei care au migrat politic insa pina la acest moment isi pastreaza functia. Judecatorii Curtii sustin ca ultimul alineat din lege incalca principiul constitutional al neretroactivitatii, lasind sa se inteleaga ca si alesii locali care si-au schimbat partidul inaintea intrarii in vigoare a legii isi vor pierde mandatul. Astfel, un ales local care a migrat spre un alt partid politic in luna martie a anului trecut, inainte de intrarea in vigoare a legii, si isi depunea declaratia de apartenenta politica in termen legal era in pericol de a-si pierde functia.

Un alt aspect neconstitutional ar fi vizat intrarea in vigoare a legii. Conform acesteia, alesii locali intrau sub incidenta legii in momentul depunerii declaratiei privind apartenenta politica, adica cel mult 45 de zile de la publicarea noii legi. Or, asta insemna ca legea intra in vigoare la date diferite, in functie de momentul depunerii acestei declaratii. Acest fapt este contrar Constitutiei, care sustine, potrivit art. 78, ca o lege intra in vigoare la Ątrei zile de la publicare sau la o data ulterioara prevazuta in textul ei".