Simbata a avut loc la Bagdad atacul care, prin numarul-record de victime, a convins in sfirsit lumea ca acolo are loc un razboi civil.

La numai o zi dupa ce CIA a dat publicitatii un raport in care arata ca escaladarea violentei dintre minoritatea arabilor sunniti si majoritatea siita se poate incadra in definitia unui razboi civil, Irakul s-a confruntat cu cel mai violent atac de la interventia militara a americanilor din 2003.

Un camion-capcana ce continea o tona de explozibil a explodat simbata intr-o piata din Bagdad, provocind moartea a 135 de oameni si ranirea altor 305. Atentatul a fost comis chiar in perioada in care trupele americane si irakiene se pregateau pentru o „ofensiva cruciala" pentru a evita agravarea conflictelor interconfesionale din Irak.

Tot simbata, un oficial de rang inalt irakian, Ali al-Dabbagh, a declarat ca jumatate din atacurile insurgentilor din Irak sint realizate de militanti sirieni. Afirmatia a fost condamnata duminica de Damasc, sirienii insistind ca astfel de comentarii „vizeaza tensionarea relatiilor dintre cele doua tari".