Grupul energetic german E.ON respinge planul Comisiei Europene in ceea ce priveste intarirea concurentei pe piata, prin separarea productiei de energie, de gestiunea retelelor de distributie, a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Madrid , di
Grupul energetic german E.ON respinge planul Comisiei Europene in ceea ce priveste intarirea concurentei pe piata, prin separarea productiei de energie, de gestiunea retelelor de distributie, a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Madrid , directorul general al companiei, Wulf Bernotat, transmite Rompres. Bernotat a spus ca vorbeste in numele marilor grupuri europene, cu exceptia uneia singure, care nu a fost insa nominalizata. Pozitia comuna a grupurilor europene de energie va fi prezentata maine, in cadrul unei intalniri intre conducatorii companiilor si reprezentantii Comisiei. Si grupul francez Electricite de France (EdF) si-a exprimat recent opozitia referitor la politica europeana. E.ON si EdF, doua dintre cele mai mari grupuri de pe piata europeana a energiei, detin atat structuri de productie, cat si retele de transport. Reamintim, E.ON este interesat sa preia Endesa, principalul furnizor de energie electrica din Spania, fuziunea urmand sa conduca la crearea celui mai mare grup de pe piata europeana a energiei. Comisia Europeana si, in special, comisarul pentru Competitie, Neelie Kroes, au anuntat ca, pentru o competitie corecta si pentru accesul si altor competitori, piata europeana de energie trebuie liberalizata, una dintre conditii fiind tocmai aceasta separare a activitatilor. Si Romania trebuie sa se alinieze la directivele europene, in acest sens companiile precum Electrica, CEZ Oltenia, E.ON Moldova, Enel Banat fiind obligate sa isi separe activitatile de distributie de energie, de cele de furnizare. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.