Desi nu este un adversar al Rusiei in problema energetica, ci doar al "unor practici" in acest domeniu, presedintele Traian Basescu a sugerat, ieri, ca nu intentioneaza sa cedeze in fata unei eventuale dispute cu Moscova pe aceasta tema.
"Romania nu are un presedinte sluga, cel putin nu in acest mandat, sigur! Si nu o sa imi duc poporul la o actiune incovoiata fata de nimeni, cat timp detin aceasta functie", a declarat liderul de la Cotroceni, in cadrul emisiunii "ProVest". "Romania trebuie sa aiba curaj sa spuna realitatile regiunii, pentru ca este una din tarile in care expertiza legata de regiune este cea mai buna", a adaugat seful statului. "Noi traim aici de cand ne stim si stim foarte bine realitatile vecinilor nostri. De aceea, pozitia mea va continua sa fie una extrem de directa legat de faptul ca se utilizeaza dependenta energetica sau, cel putin, aceasta este aparenta, ca o parghie politica. (...) Nu exista explicatie si nu poate fi acceptata o explicatie pentru diferenta de preturi", a spus Basescu. Liderul de la Cotroceni a avertizat, totodata, ca ar putea relua riposta verbala initiata, in urma cu mai bine de un an, la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, pe fondul curiozitatilor exprimate de emisarul rus referitor la prezenta bazelor americane in tara noastra. "Ori de cate ori cineva va incerca sa ne faca sa ne simtim neegali, voi avea acest tip de reactie, indiferent cine va fi", a precizat Basescu, facand aluzie la replica taioasa adresata, in ianuarie trecut, reprezentantului moscovit: "Ati stat 13 ani in Romania si niciodata nu v-am intrebat de ce ati stat". "Nu este posibil sa taci. Cine vrea sa taca, sa taca. Cine vrea sa critice punerea in dezbatere internationala a unei realitati, sa o critice. Si critica este corecta. Dar un singur lucru sa nu imi ceara nimeni: sa stau incovoiat", a mai spus liderul de la Cotroceni.
Introducerea Republicii Moldova in circuitul european "reprezinta un interes national al Romaniei, pe care il promovam in interiorul UE, cu mijloacele specifice activitatii in aceasta structura uriasa", a precizat, ieri, seful statului, apreciind ca "problema revenirii Republicii Moldova si a cetatenilor ei in interiorul UE nu este o chestiune care trebuie sa tina de Basescu, care astazi este, maine nu, de Vladimir Voronin, care astazi este, maine nu". "Noi vorbim de un popor, despartit arbitrar si care trebuie sa se intalneasca, sa se reintalneasca, sa se reintregeasca", a punctat liderul de la Cotroceni, aratand ca, in contextul in care Bucurestii au primit peste 800.000 de cereri de cetatenie si anticipeaza o dublare a acestora, in perioada urmatoare, "este esential (...) ca Moldovei sa i se dea o perspectiva europeana, pentru ca, altfel, tentatia tuturor cetatenilor Republicii Moldova, pentru a beneficia de dreptul la miscare, la munca, va fi sa ceara (...) in mod legitim cetatenie romana". (A.M.L.)