Comisarul european pentru Protectia Consumatorilor, Meglena Kuneva, in vizita oficiala astazi la Bucuresti, explica pentru „Cotidianul" cum ar trebui sa procedeze consumatorul roman.

Care sint obiectivele vizitei la Bucuresti si de ce Romania este prima destinatie?

Vizita mea la Bucuresti este orientata pe doua obiective: unul este legat de portofoliul meu, pentru ca trebuie sa cunosc problemele in toate tarile UE, inclusiv in Romania, iar celalalt tine de vecinatatea cu Bulgaria, tara mea de origine, si cred ca, in acest context, sint importante sprijinul meu pentru consumatorii romani si dorinta mea de a le explica drepturile pe care le au.

Un mesaj pentru consumatorii romani?

Sa intrebe mai mult. Oamenii vor sa fie protejati de cineva si trebuie sa inteleaga ca nu este asa. Autoritatile au obligatii, dar de la ce scrie pe hirtie la practica e drum lung. Daca esti activ si vrei sa iti protejezi drepturile, vei reusi. Pentru ca nimeni nu te apara si nu poti apoi blama pe cineva ca nu te-a protejat.

Internetul si tehnologiile noi se extind foarte repede. Cum veti actiona pentru protectia consumatorilor de servicii pe Internet?

Chiar daca informatica si implicit Internetul reprezinta un domeniu cu multe elemente tehnice, trendul este de extindere a folosirii acesteia in viata de zi cu zi, motiv pentru care consumatorul trebuie sa fie protejat si sa poata cumpara sau vinde produse si servicii prin Internet, ca din orice magazin, in deplina securitate. Este unul dintre obiectivele mele. Exista apoi multe elemente ce tin de contacte si trebuie sa stim cum sa facem sa avem incredere deplina in acest mediu si in folosirea lui. Avem Directiva europeana e-comert si aplicarea ei va fi o adevarata provocare.

Ca politician si oficial european, aveti un model care va inspira in activitatea dvs.?

Europa in general este o foarte buna muza, prin arta si cultura sa, dar si prin acest proiect grandios si ambitios al Uniunii, initiat de Schumann, Spark, cu contributii ale unor personalitati precum Adenauer, pina la oamenii cei mai simpli, care au pus umarul la reconstructia Europei dupa razboi. Modelele mele sint deci nu doar personalitati politice sau artisti renumiti, ci si oamenii simpli. Nu voi uita niciodata fotografiile pe care le-am vazut cu prima zi dupa razboi, cind oamenii adunau caramida dupa caramida sa reconstruiasca Germania in ruine. Si au reusit prin efort colectiv.