Omul de afaceri Octavian Cretu, lider marcant al Partidului Conservator, condus de Dan Voiculescu, a reusit sa puna mana pe o cincime din piata de ape minerale din Romania. Cretu, patron la SC "Romaqua Group" SA, a izbutit aceasta performanta gra
Omul de afaceri Octavian Cretu, lider marcant al Partidului Conservator, condus de Dan Voiculescu, a reusit sa puna mana pe o cincime din piata de ape minerale din Romania. Cretu, patron la SC "Romaqua Group" SA, a izbutit aceasta performanta gratie unor relatii oculte cu o serie de presonaje aflate in legatura cu fosta securitate sau cu serviciile secrete care au luat fiinta dupa 1990.
Pentru a acapara cat mai mult din piata de ape minerale si racoritoare din Romania, Cretu s-a aliat cu familia Kurko, Arpad - tatal si Gyarfas - fiul, patroni ai fabricilor de imbuteliere a apei minerale "Perla Harghitei" din Sancraieni si "Apemin Tusnad", din judetul Harghita. Ei si-au propus scoaterea de sub tutela statului a segmentului de rezerve hidrominerale. Acest lucru se putea realiza doar prin privatizarea Societatii Nationale a Apelor Minerale Bucuresti (SNAM). Pentru a-si putea atinge scopul, acestia au facut tot ce le-a stat in putinta.
In anul 2003, Octavian Cretu a cautat sprijin la ministrul Economiei si Comertului de la acea data, Dan Ioan Popescu (DIP). La scurt timp dupa discutiile purtate cu DIP, presedintele de atunci a Autoritatii Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Iuliana Maria Stratulat, a primit din partea ministrului dispozitii exprese de negociare si rezolvare a problemei restructurarii si transferul licentelor de exploatare a resurselor hidrominerale. De asemenea, in a doua jumatate a anului 2004, la indicatiile Ministerului Economiei si Comertului, Oficiul Participatiunilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a intocmit un proiect de Hotarare de Guvern care prevedea privatizarea SNAM, prin transferarea licentelor de exploatare catre societatile de imbuteliere, respectiv vanzarea activelor corporale si necorporale aferente fiecarei licente. Dupa realizarea tranzactiei, SNAM trebuia reorganizata - practic desfiintata - urmand sa fie infiintat in cadrul ANMR un oficiu cu rol de autoritate in domeniul apelor minerale. Din motive necunoscute, DIP nu a reusit promovarea hotararii respective in ciuda faptului ca a obtinut semnaturile tuturor colegilor de Guvern necesare inaintarii proiectului spre aprobare.
Intalnirea de taina
Octavian Cretu nu a renuntat insa la visul sau de a pune mana, fara restrictii, pe o mare parte a resurselor de apa minerala. Dupa o serie de discutii preliminare, Cretu si Kurko senior s-au intalnit cu mai multi reprezentanti ai Ministerului Economiei si Comertului. La una dintre intrevederi, la sfarsitul lunii martie a anului trecut, Cretu si Kurko, au analizat, impreuna cu oficiali ai MEC, proiectul de lege privind restructurarea SNAM. Interesant este ca la intalnire au participat doar doi reprezentanti ai firmelor in domeniu, iar discutiile au avut un caracter privat.
Proiectul de lege a fost intocmit de o casa de avocatura din Bucuresti, iar elementele documentului s-au bazat pe datele furnizate de SNAM si OSPSI in urma unui audit. Principalele puncte ale proiectului vizeaza situatia co-titularilor de licenta si a forajelor executate de SNAM in perimetrele concesionate de operatorii de hidrominerale. Cretu si Kurko au cerut eliminarea co-titularilor, prin acordarea pentru titularii de licenta a unor drepturi suplimentare, precum posibilitatea achizitionarii procentelor dupa o perioada de timp.
Pana in momentul de fata nu a fost luata nici o decizie in acest sens.
Amicii patronului
Patronul "Romaqua Group" are o adevarata retea cu ajutorul careia a pus in miscare mecanismul pentru a obtine privatizarea SNAM.
In mediile de afaceri este cunoscut faptul ca el detine reale posibilitati pentru obtinerea transferarii gestionarii activitatilor de exploatare a zacamintelor hidrominerale catre firmele imbuteliatoare. Pentru realizarea acestui scop, sustine el, va utiliza fara nici o retinere relatiile de care dispune in calitate de vicepresedinte al PC. Printre cei cu al caror ajutor vrea sa puna mana pe apele minerale din Harghita si Covasna se numara avocatul Adrian Vilau, fost deputat si fost colaboorator al Securitatii; Nicolae Chirila, avocat fost membru al Uniunii Generale a Industriasilor 1903 (UGIR 1903); George Lazar fost functionar in cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG); Ecaterina Andronescu, fost ministru al Guverului Nastase si senator si cu care se stie de pe vremea lui Ceausescu; Ionel Blanculescu fost presedinte al Autoritatii Nationale de Control; Mircea Ursache (foto), fost presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS); omenii de afaceri Maricel Popa si Bulut Halil; o serie de jurnalisti care scriu periodic articole lauditive la adresa lui Cretu si a firmelor sale; presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, George Cojocaru; fostul ministru pentru coordonarea SGG, Eugen Bejinariu; Serban Mihailescu fost sef SGG; Stelian Dorobantu, fost director general al UGIR-1903; Lucian Silviu Boghiu, fost director la "Electrica" SA; Ovidiu Tender, fost presedinte UGIR 1903; Gheorghe Oana, fost vicepresedinte CEC; Marian Saniuta, fost ministru de Interne si presedinte al Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).
L-a infundat pe Nastase
Omul de afaceri Octavian Cretu a fost cel care l-a turnat pe fostul premier, Adrian Nastase, procurorilor anticoruptie.
Cretu a purtat mai multe discutii cu Nastase care au fost inregistrate de procurorii DNA cu tehnica speciala. La vremea respectiva, Adrian Nastase a confirmat pentru ZIUA ca omul de afaceri a purtat aparatura de inregistrare ascunsa pentru a-l inregistra si a face, astfel, jocul procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie. "Da, este adevarat ca fostul meu amic, Octavian Cretu, a avut aparatura de inregistrare pe el pentru a ma turna procurorilor DNA. Este incredibil ce se poate intampla! Pe Cretu l-am luat cu mine in diverse calatorii. Probabil ca la unii tradarea e ceva genetic! In sfarsit, asta e! Va confirm, inca o data, ca Octavian Cretu a fost unul dintre oamenii si colaboratorii procurorilor care au instrumentat dosarul intitulat Zambaccian", ne-a declarat fostul prim-ministru Adrian Nastase.
Imperiul lui Cretu
Octavian Cretu coordoneaza un adevarat imperiu financiar ce cuprinde zeci de firme, unde el sau o serie de persoane apropiate sunt actionari sau administratori.
Numele lui Cretu apare in 12 societati comerciale. Este actionar, asociat sau administrator in urmatoarele firme: SC "Romaqua Group - Borsec" SA, SC "Romaqua Serv" SA, SC "Romaqua Prest" SA, SC "Romaqua Holdings" SA, SC "Certind" SA, SC "Marble Art" SRL, SC "Expert Business Development" SRL si SC "Romaqua Stanceni" SA. SC "Romaqua Holdings" SA este o unitate desprinsa din fosta Centrala de Import-Export a Ministerului Industriei Chimice, care initial se numea SC "Comchim" SA. Inainte de 1989 Cretu a fost angajat in cadrul acestui departament.
Conservatorul a fost de negasit
ZIUA a incercat sa stea de vorba cu Octavian Cretu. Desi am facut toate demersurile, nu am reusit sa obtinem de la acesta un punct de vedere. Am lasat un mesaj la secretariatul patronului de la SC "Romaqua Group" SA, promitandu-ni-se ca vom fi contactati in cel mai scurt timp. Lucru care insa nu s-a intamplat.
Afacerist provenit din Comertul Exterior
Inainte de Revolutie, Octavian Cretu a lucrat in cadrul Centralei de Import-Export a Ministerului Industriei Chimice. Imediat dupa evenimentele din decembrie 1989, Cretu s-a apucat de afaceri. In 1993 a preluat de la FPS pachetul majoritar de actiuni de la SC "Comchim" SA, societate ce s-a transformat ulterior in SC "Romaqua Holdings" SA. Dupa doar cinci ani a reusit sa puna mana pe fabrica de imbuteliere a apei minerale Borsec, judetul Harghita, firma care si-a schimbat denumirea in SC "Romaqua Group" SA. Cretu a mai infiintat o serie de societati, unele pe numele lui, in altele fiind actionari sau asociati apropiatii lui. In prezent, Octavian Cretu, prin SC "Romaqua Group" SA, detine 19-20 de procente din piata autohtona a apelor minerale si racoritoare. Cretu a fost membru al UGIR-1903 pana in ianuarie 2004, atunci cand a fost dat afara din confederatia patronala fiind acuzat de trafic de influenta. Din noiembrie 2005, Octavian Cretu este vicepresedinte al Partidului Conservator - filiala Harghita. La alegerile din 2004 conducerea PC i-a propus sa candideze pentru Camera Deputatilor, dar el a refuzat.
Suspectat de legaturi cu Securitatea
Omul de afaceri Octavian Cretu este suspectat ca ar fi fost sau ca inca este ofiter de Securitate sau ofiter al Serviciului Roman de Informatii Externe. Legaturile acestuia cu Securitatea pot fi demonstrate de relatia sa cu Ioan Talpes (foto) si Dan Voiculescu. Acesta din urma este seful pe linie de partid al lui Octavian Cretu si a fost dovedit de CNSAS ca a facut politie politica. Intre prieteni, Cretu se lauda ca este un apropiat al fostului sef al spionajului romanesc, Ioan Talpes.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.