E oficial: ministrul de Externe va demisiona dupa scandalul romanilor arestati in Irak. El e al doilea ministru, dupa Teodor Atanasiu, care cade victima divergentelor in problema Irakului dintre presedinte si premier.

Dupa o tacere de doua zile, ministrul de Externe a iesit ieri sa-si anunte iminenta demisie, asa cum declarase inca de vineri premierul Tariceanu. Insistind asupra faptului ca nu era obligat sa-l informeze pe premier despre arestarea celor doi romani in Irak, Ungureanu a recunoscut ca demisia este cauzata de presiunile lui Tariceanu. Liberalii ramin sa-si rezolve spinoasa problema a desemnarii unui ministru de Externe la fel de credibil. Insusi Ungureanu are propunerea lui. E asteptata reactia lui Basescu. Ungureanu a declarat, intr-o conferinta de presa, ca procedura in asemenea cazuri este foarte simpla: MAE are datoria sa se asigure ca cetateanul roman aflat intr-o situatie dificila este asistat si tratat conform legislatiei internationale. Ministrul de Externe a considerat in acest caz ca poate rezolva situatia fara necesitatea implicarii Guvernului si s-a limitat la a o raporta presedintelui, in calitatea sa de presedinte al CSAT. Ungureanu a spus ca, de cind este ministru, au existat 20.000 de cazuri consulare, dintre care majoritatea nu au fost raportate premierului, acest lucru nefiind necesar.

Motivele demisiei: onoarea si presiunea premierului

Cu toate acestea, „cind prim-ministrul solicita demisia unui ministru, pentru orice motiv, fie el mic sau mare, este normal ca ministrul sa-si depuna mandatul", a afirmat Ungureanu, subliniind ca gestul sau este unul „de onoare". Sustinindu-si nevinovatia, Ungureanu a explicat ca Tariceanu are doua motive de autoritate care il indreptatesc sa ii ceara demisia pentru „orice vina, validata sau nu": este seful Guvernului, iar intre el si ministri trebuie sa existe o relatie clara, fara suspiciuni, si este presedintele PNL. In plus, ministrul considera ca Romania are nevoie de liniste, prin urmare interesul national ii dicteaza aceasta decizie.

„Nu parasesc PNL"

Intrebat daca ar fi demisionat, in cazul in care premierul nu i-ar fi cerut-o, Ungureanu a raspuns: „Evident, nu!". El a afirmat ca a discutat si cu Traian Basescu in privinta demisiei sale, dar a refuzat sa intre in detalii. Ungureanu a declarat ca nu va parasi PNL si ca isi va gindi viitorul politic si profesional numai dupa ce va discuta astazi cu colegii si isi va prezenta punctul de vedere in Biroul Politic al partidului. El s-a aratat deschis atit fata de posibilitatea continuarii carierei politice in tara, cit si fata de cea a unui mandat de europarlamentar sau ambasador, precizind ca nu i s-a oferit deocamdata nimic in acest sens. Intr-un interviu acordat „Jurnalului national", Tariceanu mentiona posibilitatea ca Ungureanu sa fie trimis ambasador la Washington sau la Londra. (Oana Popescu)

Bilant pozitiv, imagine buna In cei doi ani de mandat, ministrul Ungureanu a reusit intinerirea si „primenirea" personalului MAE, eliminind o mare parte dintre „dinozaurii" din centrala si din reprezentantele diplomatice. El insusi a venit la conducerea MAE la doar 36 de ani, fiind cel mai tinar ministru de Externe pe care l-a avut Romania. Tot el a solicitat ca CNSAS sa verifice dosarele angajatilor ministerului si eventuala relatie pe care acestia ar fi avut-o cu Securitatea. Ungureanu a stabilit o relatie buna cu administratia americana, cu UE si statele membre si a sustinut implicarea Romaniei la Marea Neagra, precum si o politica activa fata de Rusia.

Externele si Armata, victime in Irak Disputa pe tema retragerii trupelor romane din Irak a facut victime printre soldatii din linia intii: la inceput Atanasiu, pe urma Ungureanu.

Prin anuntata demisie a sefului diplomatiei romane, sustinatorii, dar si adversarii retragerii trupelor militare romane din Irak - reprezentati de premierul Calin Popescu Tariceanu si respectiv de presedintele Traian Basescu - au pierdut soldati pe cimpul confruntarilor:

de-o parte ex-ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, de cealalta, cel al Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu.

Disputa dintre Tariceanu si Ungureanu i-a dat prilejul vicepresedintelui PNL, Teodor Atanasiu, fostul ministru al Apararii Nationale, sa reia discutia pe aceasta tema. El a declarat simbata, conform MEDIAFAX, intr-o conferinta de presa la Alba-Iulia, ca propunerea PNL privind retragerea trupelor romane din Irak va fi dezbatuta la inceputul sesiunii parlamentare.

Retragerea, in Parlament

Atanasiu a adaugat ca Parlamentul nu poate aproba sau dezavua ideea retragerii trupelor din Irak, ci poate doar dezbate acest subiect, exprimindu-si o pozitie, iar decizia finala o poate lua doar Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.

In opinia sa, „CSAT trebuie sa tina cont de vointa electoratului" reprezentat de Parlament. El a spus ca PNL a strins peste un milion de semnaturi din intreaga tara pentru sustinerea propunerii de retragere.

Problema irakiana

La mijlocul anului trecut, PNL anunta intempestiv, dupa o sedinta a conducerii, ca Romania isi retrage trupele militare din Irak. Decizia, anuntata de premierul Tariceanu, fusese luata fara consultarea ministrului de Externe - care se afla la Iasi, insotindu-i pe ambasadorii Americii si Israelului - si a iritat grav cancelariile aliatilor care nu au fost anuntate in prealabil.

Iritarea SUA a fost atit de puternica incit insusi ambasadorul la Bucuresti s-a dus la Guvern cu un mesaj de protest de la Casa Alba. Sub Atanasiu, MApN a trimis decizia PNL prin Cifrul National catre atasatii militari de la ambasade.

Ulterior, Atanasiu a fost fortat sa renunte la portofoliul apararii, dupa ce fusese suspendat si chiar trimis in judecata, dar pentru alte motive decit retragerea. Motivul real al indepartarii a fost insa, in mod clar, faptul ca el a fost unul dintre promotorii acesteia. De altfel, Ungureanu a votat altfel decit seful sau de partid in CSAT, atunci cind s-a pus problema retragerii trupelor din Irak. (Cristian OPREA)

Cronica unei demisii neasteptate Informatia despre cei doi romani retinuti de trupele americane in Irak a fost o bomba cu efect intirziat. Desi romanii au fost eliberati, Ungureanu a platit cu functia.