Presedintele Basescu a avertizat ca sint tot mai multe semnale ca UE poate aplica Romaniei clauza de salvgardare pe Justitie daca nu se adopta legea ANI.

Seful statului a explicat ca legea privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate, promovata de Monica Macovei (foto), a fost promisa de Romania in fata Comisiei Europene, pentru a garanta aderarea tarii noastre la UE la 1 ianuarie 2007. In opinia lui Basescu, legea nu trebuie „sa treaca neaparat in forma trimisa de ministrul Monica Mocovei. (...) Sigur, daca sint prevederi neconstitutionale, trebuie indepartate, dar aceasta lege trebuie sa o avem pentru a ne respecta un angajament", a precizat presedintele.

Forma initiala

Problema legii ANI i-a fost ridicata lui Basescu si de membrii Comisiei Europene. El a atras atentia asupra faptului ca Romania poate „foarte bine" sa primeasca aplicarea clauzei de salvgardare, ceea ce ar produce „extrem de multe complicatii, pentru romani in primul rind". Mai precis, „hotaririle Justitiei din Romania nu vor mai fi recunoscute in spatiul UE si de aici toate efectele, nu doar pentru romani. Vor deveni reticenti si investitorii straini, pentru ca nu vor mai putea obtine o hotarire judecatoreasca in Romania care sa fie recunoscuta in alte tari si Romania va pierde enorm".

In urma cu doua saptamini, Comisia juridica a Senatului a readus legea la varianta initiala a Guvernului. Concret, ANI nu va verifica doar declaratiile de avere ale demnitarilor - asa cum hotarisera deputatii -, ci inclusiv averile propriu-zise ale acestora.

Senatorii au reintrodus prevederea eliminata de deputati, conform careia averea dobindita de demnitar in perioada mandatului sa poata fi verificata de inspectorii de integritate, intr-un interval de cinci ani de la terminarea mandatului. Senatorii au decis ca, sub sanctiunea nulitatii, sesizarea catre ANI sa fie semnata si sa contina si dovezi.