Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va lansa la privatizare, pana la finele anului, actiunile la toate cele 62 de firme cu capital majoritar de stat din portofoliu, dintre care 27 au fost preluate odata cu Oficiul Participat
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va lansa la privatizare, pana la finele anului, actiunile la toate cele 62 de firme cu capital majoritar de stat din portofoliu, dintre care 27 au fost preluate odata cu Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI). Dintre cele 27, la 11 companii sunt in derulare procedurile de privatizare, AVAS propunandu-si ca, pana la sfarsitul anului, aceste proceduri sa se si finalizeze. Aceste companii sunt Daewoo Craiova, IAR Ghimbav, Avioane Craiova, Foradex Bucuresti, cele trei complexe energetice (Turceni, Rovinari si Craiova) si ultimele patru filiale ale Electrica aflate inca in proprietatea statului (Muntenia Sud, Muntenia Nord, Transilvania Sud si Transilvania Nord).
"Unele dintre companiile energetice, precum cele trei complexe, vor fi transferate la AVAS dupa trecerea perioadei de iarna, adica dupa 31 martie", a declarat presedintele AVAS, Teodor Atanasiu. El a precizat ca institutia va prelua, efectiv, administrarea companiilor dupa alte 30 de zile, adica la inceputul lunii mai. Pana atunci, procedurile de privatizare vor continua la Ministerul Economiei, prin consultantii pentru privatizare. Reamintim, in prezent sunt cercetati cetateni romani (angajati ai OPSPI) si straini (consultanti) si pentru ca ar fi divulgat secrete in cazul unor privatizari, printre care si Electrica Muntenia Sud (EMS). Pe de alta parte, inaintea plecarii in Libia, in luna noiembrie 2006, presedintele Traian Basescu a declarat ca ii ceruse lui Codrut Seres (ministrul Economiei in acel moment), in urma cu o luna, sa nu accelereze procesul de privatizare la companiile din domeniul energiei. "Acum o luna i-am cerut ministrului Industriilor (n.r. - ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres) sa nu accelereze procesul de privatizare la companiile din domeniul energiei, mai ales la Romgaz, urmand ca acestea sa fie reluate dupa o analiza a rezultatelor privatizarilor din domeniul energetic de pana acum, inclusiv a Petrom", a afirmat presedintele. Mai mult, in CSAT se pare ca s-a discutat ca privatizarile in sector sa se stopeze pana la realizarea unei noi strategii in domeniul energetic, presedintele Basescu anuntand, dupa sedinta CSAT din 22 noiembrie 2006, ca s-a stabilit constituirea unei comisii, la nivel prezidential, chiar in saptamana ce urma, care sa elaboreze, "in trei-sase luni" (n.r. - adica pana in luna iunie 2007) un proiect de strategie, care urmeaza a fi transmis Guvernului spre adoptare. Ceea ce inseamna ca, pana in luna iunie, privatizarea in sector este in "stand-by". "CSAT nu are competente in materie de privatizare. Oportunitatea de a vinde o hotaraste Guvernul, iar Executivul nu a oprit privatizarea", a declarat Teodor Atanasiu.
Bucurestiul italian in aprilie
In privinta privatizarii filialelor Electrica ramase in proprietatea statului, Teodor Atanasiu a anuntat ca saptamana aceasta va numi noua componenta a Comisiei de privatizare a EMS. "Saptamana viitoare (n.r. - aceasta) il voi numi pe vicepresedintele AVAS pe probleme de privatizare, Laszlo Gyerko, presedinte al acestei comisii, pentru continuarea procesului de trecere a companiei in proprietate privata", a mai spus Atanasiu. El a completat ca aceasta comisie va continua negocierile cu castigatorul licitatiei, grupul italian Enel. O tema de negociere o constituie aprobarea contractului de privatizare: italienii doresc sa fie aprobat de Parlament, prin lege, ceea ce ar putea conduce la prelungirea termenelor si la modificarea articolelor din contract negociate de parti, in timp ce partea romana ar dori aprobarea contractului prin Hotarare de Guvern. "Daca se va hotari aprobarea prin HG si toate celelalte teme vor fi negociate si finalizate, probabil ca in doua luni, adica in luna aprilie, se va semna contractul de privatizare a EMS cu Enel", a anuntat Teodor Atanasiu. Reamintim, in urma unei licitatii, grupul italian Enel a fost desemnat, in luna iunie 2006, castigator al licitatiei pentru Electrica Muntenia Sud, pretul oferit de italieni pentru preluarea pachetului de 67,5% din actiunile EMS fiind de 820,099 milioane euro. Electrica Muntenia Sud distribuie si furnizeaza energie electrica in Bucuresti si in judetele Ilfov si Giurgiu.
Celelalte trei filiale ale Electrica (Muntenia Nord, Transilvania Sud si Transilvania Nord) asteapta o "viza" de la Bruxelles. "Conform legislatiei europene, care se aplica si in Romania, pana la 1 iulie companiile din domeniu, adica si cele trei, trebuie sa-si separe activitatile de distributie de cele de furnizare. In aceste conditii am transmis Comisiei Europene o solicitare prin care sa ne lamureasca ce este mai important si ce sa facem mai intai: divizare sau privatizare. Asteptam raspunsul la sfarsitul lunii februarie", a mai spus Teodor Atanasiu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.