Tudor Giurgiu da vina pe neglijenta subordonatilor, iar Antena 1, Prima TV, Dogan si Realitatea TV vor sa preia transmisiile, costurile tranzactiei fiind de trei milioane de dolari.

In contextul in care drepturile de televizare a meciurilor de fotbal la nivel continental cresc constant pe an ce trece, in Liga I, lucrurile stau invers. Televiziunea Romana a renuntat la transmiterea meciurilor de fotbal din campionatul intern, invocind, potrivit unor surse avizate, preturile prea mari. „In acest moment am reziliat contractul cu TVR pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale", sustine Horatiu Nicolau, patronul Telesport, detinatoarea drepturilor in urma unui contract cu Liga Profesionista de Fotbal. TVR cumparase optiunile 1 si 4, pentru care trebuia sa achite aproximativ trei milioane de dolari. „TVR a platit pentru tur, insa nu a mai achitat si pentru retur, scadenta fiind in ianuarie", confirma Nicolau. Patronul Telesport a anuntat ca deja are trei oferte pentru cele doua optiuni ramase libere. „Am oferte superioare fata de TVR de la Antena 1, Prima TV si Realitatea TV.

Le-am comunicat si celor de la TVR in cazul in care sint interesati. Pina luni oricum trebuie sa rezolvam", sustine Nicolau. Retragerea TVR a generat, pina in acest moment, aminarea de trei ori a discutiilor privind grila de transmisii tv pentru primele etape.

TVR: „Neglijenta"

Televiziunea Romana recunoaste rezilierea contractului si da vina pe propriii angajati. „Conform contractului, in 10 ianuarie 2007, TVR avea obligatia de a achita una dintre transele pentru drepturile de difuzare a meciurilor din Liga I. Persoanele responsabile de efectuarea platilor din cadrul Directiei economice au omis, din neglijenta, sa emita ordinele de plata, prin urmare contractul a fost reziliat de drept de catre compania Telesport in 30 ianuarie 2007. In urma acestui incident, presedintele- director general al TVR, Tudor Giurgiu, a demarat cercetarea disciplinara prealabila pentru sanctionarea persoanelor responsabile. ,,Este nepermis ca factori de decizie importanti din TVR, manageri cu experienta, sa puna institutia intr-o situatie atit de neplacuta. Era un contract strategic pentru TVR, atit din punctul de vedere al imaginii, al audientei, dar si al vinzarilor. Voi fi extrem de sever in aplicarea sanctiunilor", se precizeaza intr-un comunicat al TVR, cu adnotarea ca au fost reluate negocierile cu Telesport pentru refacerea contractului.

Proces cu PRO TV

Contactat telefonic, presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, s-a delimitat de problemele ridicate de TVR. „Intrebati-i pe cei care detin drepturile. Eu mi-am primit toti banii conform contractului", spune Dumitru Dragomir. Cu toate acestea, surse din cadrul LPF sustin ca au fost platiti banii pentru turul campionatului, insa, potrivit contractului, Liga ar fi trebuit sa primeasca in avans 20 la suta din banii pentru retur, ceea ce nu s-a intimplat pina in acest moment.

Contract de 28 milioane USD Drepturile tv au fost preluate, in urma cu doi ani si jumatate, de Telesport, care, initial, le-a subcontractat catre TVR, Antena 1 si National TV. Intelegerea dintre LPF si Telesport a fost semnata pentru o suma- record de 28 de milioane de dolari platibili in transe crescatoare in fiecare an. Pentru acest sezon, Telesport are de achitat catre Liga 7,35 milioane de dolari, iar anul viitor, ultimul, putin peste opt milioane de dolari. Ca detinatoare a optiunilor 1 si 4, TVR a platit aproximativ 2,5 milioane de dolari in primul an, 2,8 milioane de dolari in anul al doilea, iar in acest an ar fi trebuit sa plateasca in jur de trei milioane de dolari.