Asociatia televiziunilor si radiourilor din Romania (ARCA) solicita Parlamentului sa renunte la incriminarea calomniei si insultei ca infractiuni, prin adoptarea unor proiecte legislative de amendare atat a Codului Penal cat si a Codului Civil. ARCA
Asociatia televiziunilor si radiourilor din Romania (ARCA) solicita Parlamentului sa renunte la incriminarea calomniei si insultei ca infractiuni, prin adoptarea unor proiecte legislative de amendare atat a Codului Penal cat si a Codului Civil. ARCA cere Parlamentului reglementarea explicita a sanctiunilor privind insulta si calomnia, dar nu in Codul Penal, ci in Codul Civil. "ARCA face aceasta propunere in contextul in care media audiovizuala, care este un vector important al valorilor libertatii de exprimare si al valorilor demnitatii umane, poate fi in cel mai grav mod expusa pericolului de limitare a libertatii de exprimare ce s-a creat in urma deciziei - chiar legitime, dar care nu ne inscrie in tendinta de evolutie la nivel european - a Curtii Constitutionale", se arata intr-un comunicat ARCA. "Daca motivatia Curtii poate fi bine intemeiata pe ideea ca prin eliminarea incriminarii penale a calomniei si insultei dispar mecanismele de protectie a onoarei si demnitatii persoanei, dat fiind ca in Codul Civil nu exista prevederi precise dedicate acestui aspect, solutia nu poate fi decat aceea de a introduce in codul civil astfel de prevederi si de a retrage din legea penala incriminarile in cauza. Parlamentul are la dispozitie mecanismul legislativ pentru a restabili acest echilibru, fara a mai produce temerea ca instanta Curtii Constitutionale va fi din nou motivata sa reactioneze", se mai arata in comunicacat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.