Scenariul ZIUA a fost confirmat. Tariceanu l-a fortat pe Ungureanu sa demisioneze. Se pregateste Saftoiu. Basescu incearca sa scape
Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut ieri sefului diplomatiei, Razvan Ungureanu sa isi prezinte de
Scenariul ZIUA a fost confirmat. Tariceanu l-a fortat pe Ungureanu sa demisioneze. Se pregateste Saftoiu. Basescu incearca sa scape
Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut ieri sefului diplomatiei, Razvan Ungureanu sa isi prezinte demisia pentru ca nu a informat Executivul si pe seful acestuia in cazul retinerii muncitorilor din Irak. Ungureanu a fost de acord si si-a asumat faptul ca MAE a actionat gresit. ZIUA a cerut ca cel sau cei ce se fac vinovati de gestionarea acestui caz sa fie demisi, emitand doua ipoteze: ori seful statului a mintit, ori SIE si MAE nu l-au informat pe presedinte despre soarta celor doi romani retinuti de americani. Ungureanu, primul dintre cei trei nominalizati de ZIUA ca fiind actorii principali in cazul ascunderii informatiilor despre romanii retinuti in Irak, si-a asumat greseala. Seful SIE va fi chemat in fata Parlamentului pentru a da si el socoteala. Ramane de vazut in ce masura "amnezia" presedintelui este reala sau doar un pretext in incercarea de a-i salva pe Ungureanu si Saftoiu.
Cei doi muncitori au fost eliberati
Presedintia a confirmat ieri dimineata, cu o ora inaintea MAE, eliberarea celor doi muncitori arestati in Irak. Practic Ministerul Afacerilor Externe a dovedit ca habar nu are ce se intampla in acest caz, desi ministrul Ungureanu preciza cu o zi in urma ca institutia pe care o conduce gestioneaza situatia. Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu, a spus joi ca seful statului "primeste informari doar despre cazurile speciale si intervine doar daca i se cere acest lucru". Oficial nici o institutie nu i-a cerut sau sugerat presedintelui sa se implice in demersul de eliberare, sitatie in care avem de-a face cu o initiativa personala a sefului statului. Este posibil ca presedintele sa fi incercat, intr-un efort disperat, sa recupereze ce se mai putea din pierderea suferita la capitolul imagine ca urmare a amneziei legate de retinerea celor doi, informatie primita inca din noiembrie anul trecut. Situatia creata de "uitarea" suspecta a presedintelui acrediteaza si ideea ca seful statului nu ar da doi bani pe soarta conationalilor sai. Motiv pentru care este normal ca liderul de la Cotroceni sa se dea peste cap pentru a schimba aceasta perceptie.
Comunicarea premier-presedinte, nula
Seful statului i-a numit ieri "lipsiti de caracter" pe politicienii, care i-au incadrat pe proaspat eliberatii din Irak "in categoria spionilor din serviciile romanesti". "Va puteti adresa chiar si politicienilor care aseara vorbeau de spioni, de niste amarati care erau incadrati de oameni lipsiti de caracter in categoria spionilor din serviciile romanesti", a spus Basescu. Nervozitatea presedintelui este evidenta si explicabila dar atacul in directia politicienilor nu are suport. Lipsa de transparenta duce la aparitia speculatiilor si a scenariilor fapt ce poate deforma realitatea. Presedintele nu poate reprosa nici ziaristilor si nici clasei politice ca Administratia Prezidentiala a tacut malc timp de aproape trei luni. "Confidentialitatea" a fost atat de stricta incat nici primul-ministru nu a fost informat, fapt fara precedent intr-un sistem democratic. Asa incat se poate observa ca secretomania sau ignoranta pot avea uneori efecte perverse. (Mihai TOADER)
Reactii
Theodor Stolojan(PLD)
"Ungureanu s-a pripit"
"Cred ca Razvan Ungureanu s-a pripit. Politica externa nu e atributia doar a primului-ministru si ar fi trebuit sa se consulte cu presedintele inainte sa-si dea demisia. Tariceanu dovedeste inca o data ca e incapabil sa-si mentina ministrii valorosi. Pe cei mai valorosi ministri i-a eliminat. Asta e".
Codrin Stefanescu (PC)
"E o victima colaterala"
"Daca tot terfelim imaginea Romaniei, atunci de ce sa nu ducem acest lucru pana la capat. Razvan Ungureanu e victima colaterela a razboiului dintre palate. A fost un ministru foarte bine vazut in Occident"
Lucian Bolcas (PRM)
"Demisia mi se pare normala"
"Mi se pare normala demisia. In acest lant de neglijente criminale si disfunctionalitati acute ale organelor statului nu exista victime colaterale. Sunt victime directe ale propriilor actiuni. Totul se intampla din cauza lui Basescu, care a invrajbit institutiile statului"
Titus Corlatean (PSD)
"Un gest justificat"
"E vorba de un gest justificat si asteptat. In orice stat democratic demisia de onoare s-ar fi pus inainte de toate".
Peter Eckstein Kovacs (UDMR)
"Nu Ungureanu e vinovatul"
" Inteleg ca este o demisie de onoare. Cred ca Razvan Ungureanu a fost un ministru de succes, european. Sunt, de altfel, convins ca in aceasta criza nu Ungureanu a fost vinovatul principal, dar a ales aceasta solutie si nu avem decat sa luam cunostinta de ea. SIE poarta principala raspundere in aceasta cauza si nu MAE, care are in carca problemele mai cotidiene".
Liviu Negoita (PD)
"Mi se pare aberant"
"Mi se pare aberant ce se intampla. Daca cei doi muncitori dau dovada de iresponsabilitate, se ajunge ca un ministru care a muncit pentru integrare sa isi dea demisia in acest mod. E o chestie pe care n-o pot intelege. Acesti oameni au fost inconstienti si ne pregatim sa-i asteptam ca pe niste eroi. Ministrul Ungureanu era unul recunoscut, cu relatii internationale."
Olteanu cere demisia lui Saftoiu
Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat ieri ca, dupa demisia ministrului de Externe Razvan Ungureanu, asteapta acelasi gest de onoare si din partea directorului SIE Claudiu Saftoiu. "Astept acelasi gest de onoare si din partea lui Claudiu Saftoiu", a afirmat Olteanu. El a precizat ca il asteapta in continuare pe directorul SIE pentru a da explicatii in Parlament in cazul celor doi romani retinuti in Irak. (R.G.)
Presedintia a anuntat eliberarea inaintea MAE
Eliberarea celor doi muncitori romani detinuti intr-o baza militara din Irak a fost anuntata azi dimineata de agentiile de presa care citau surse din cadrul administratiei prezidentiale.
Ministerul Afacerilor Externe nu a reusit sa confirme aceasta stire decat dupa cateva ore, desi cei doi se aflau de azi dimineata la Ambasada Romaniei de la Bagdad. Ambasadorul Romanei in Irak, Mihai Stuparu, a declarat ca au fost facute zilnic demersuri pentru eliberarea celor doi si ca, probabil, in baza interogatoriilor care au avut loc, s-a ajuns la concluzia ca masura luata in cazul lor a fost o greseala. "Eforturile nu au fost usoare si au ajuns la acest rezultat pozitiv", a adaugat diplomatul. Cei doi romani arestati in Irak au fost predati Ambasadei Romaniei la Bagdad ieri, la ora locala 10.00, dupa ce s-a constatat ca nu au incalcat cu rea-credinta regulamentul intern al bazei militare. Pentru cei doi romani este necesara actualizarea documentelor de calatorie, avand in vedere ca, in timpul in care s-au aflat in detentie, celor doi muncitori le-a expirat viza. (G.D.)
Ungureanu renunta la minister
Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut ieri ministrului Afacerilor Externe, Razvan Ungureanu, in cadrul unei intalniri la Guvern, sa isi prezinte demisia, pentru ca nu a informat Guvernul si pe seful Executivului in legatura cu retinerea celor doi cetateni romani in Irak. De altfel, primul-ministru a avut mai multe discutii, in cursul zilei de ieri, cu lideri liberali, atat inaintea, cat si dupa decizia referitoare la demisia ministrului de Externe Mihai Razvan Ungureanu. Acesta a fost de acord, asumandu-si faptul ca MAE a procedat gresit. Majoritatea membrilor conducerii PNL intentionau oricum sa ceara, luni, ca Mihai Ungureanu sa demisioneze din functia de ministru de Externe, urmare a cazului romanilor arestati in Irak. (R.G.)
Presedintele ataca politicienii
Basescu le-a recomandat, ieri, ziaristilor care l-au intrebat despre eliberarea romanilor retinuti in Irak sa se adreseze politicienilor "lipsiti de caracter" care ii incadrau pe cei doi in categoria spionilor din serviciile romanesti. "Va puteti adresa chiar si politicienilor care aseara vorbeau de spioni, de niste amarati care erau incadrati de oameni lipsiti de caracter in categoria spionilor din serviciile romanesti", a raspuns presedintele Basescu, intrebat despre eliberarea celor doi romani din Irak, informeaza Mediafax. (R.A.)
Geoana: "Basescu a dovedit oportunism"
Presedintele PSD Mircea Geoana considera ca Traian Basescu a dovedit oportunism in cazul celor doi romani arestati in Irak si califica drept "abatere grava" faptul ca ministrul de Externe nu l-a informat pe premier, precizand ca Ungureanu este asteptat la Comisiile parlamentare de politica externa. Geoana a declarat, citat de Mediafax, ca modul in care Traian Basescu a actionat in cazul celor doi muncitori arestati in Irak si eliberati ieri dimineata este o dovada de "oportunism". "Atunci cand este vorba de un subiect interesant pentru presa, care devine sensibil si pentru opinia publica, Basescu actioneaza. Dar cand cetateni romani se afla in situatii dificile si nu sunt in atentia presei, nu intervine, intrucat problema nu este una sensibila pentru opinia publica", a spus el. (R.A.)
PRM: Basescu va da socoteala Parlamentului
PRM va cere ca presedintele Traian Basescu sa dea explicatii in Parlament legate de cei doi muncitori retinuti de americani in Irak, liderul PRM Vadim Tudor apreciind ca totul a fost "o mascarada" pusa la cale de seful statului. "Traian Basescu a pus la cale aceasta mascarada, ca si alte mascarade. El va da socoteala in fata Parlamentului. (...) Ce lucratori care filmau baze americane? Astea-s prostii!!", a declarat Vadim. Tribunul a sustinut ca stie de la serviciile secrete ca "asa-zisii muncitori erau, de fapt, spioni trimisi de SIE si tradati de Traian Basescu si Claudiu Saftoiu, pentru ca, apoi, Basescu sa apara ca eliberatorul lor si salvator al onoarei patriei". "Ei (cei doi muncitori din Irak-n.r.) au fost trimisi cu treaba, in interiorul unui scenariu, ca sa-i prinda americanii si sa apara salvatorul neamului Traian Basescu", a explicat Vadim Tudor, care crede ca toata povestea seamana cu "telenovela idioata <<Rapirea din Irak>>, seria a II-a". (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.