Tariceanu "minte atat de mult" incat nu trebuie luat in consideratie cand spune "nu stiu, nu am primit!", a declarat presedintele Traian Basescu, precizand ca, daca premierul nu a fost informat de MAE, atunci ar trebui sa-i trimita cererea de revocar
Tariceanu "minte atat de mult" incat nu trebuie luat in consideratie cand spune "nu stiu, nu am primit!", a declarat presedintele Traian Basescu, precizand ca, daca premierul nu a fost informat de MAE, atunci ar trebui sa-i trimita cererea de revocare a ministrului de Externe. Basescu a facut aceasta declaratie la ProTV, la inregistrarea emisiunii Provest, inainte ca premierul sa ii ceara demisia ministrului Ungureanu. Este posibil ca actiunea premierului sa fi fost un contraatac la lovitura intarziata a presedintelui.
"Omul acesta minte atat de mult incat nu trebuie luat in consideratie cand spune <<nu stiu, nu am primit>>. Este imposibil, imposibil ca ministrul de Externe sa trimita presedintelui Romaniei o informare, iar primului-ministru nu. Daca s-a intamplat asa si premierul nu a fost informat, premierul ar trebui sa-mi trimita propunerea de revocare a ministrului de Externe", a declarat Basescu, citat de Mediafax. El a criticat Ministerul de Externe pentru ca a incalcat dreptul la imagine al celor doi romani arestati in Irak, dezvaluind cazul publicului, desi acestia au cerut in mod expres sa nu fie informata presa si nici chiar familiile lor. "Acesti doi oameni au insistat <<pana nu se clarifica situatia, nu faceti publica nici macar pentru familie informatia>>, lucru pe care MAE l-a respectat pana acum doua zile, cand MAE a vorbit despre ei si pana la urma institutiile statului au obligatia sa asigure dreptul la imagine al cetatenilor romani. Ce a facut MAE a fost un lucru care a incalcat vointa acestor doi oameni sa nu se vorbeasca despre ei pentru ca au dreptul la imagine.
In replica, Tariceanu a afirmat ca "faptul ca i-am cerut ministrului demisia este cea mai buna dovada ca nu eu mint, ci presedintele se ghideaza dupa alte criterii". (R.A.)
Minciunile de la Externe
"La 26 noiembrie 2006 reprezentantii diplomatici romani de la Bagdad i-au vizitat pe cei doi cetateni romani la baza militara si au constatat ca se afla in conditii de detentie normale si fara probleme deosebite de sanatate. Ambasada Romaniei la Bagdad a comunicat imediat aceste date familiilor cu acordul celor doi si a mentinut un dialog cu familiile acestora", a declarat miercuri Corina Vintan, purtatoarea de cuvant a MAE.
Cu toate ca autoritatile romane au sustinut ca au anuntat familiile celor doi romani retinuti in Irak despre situatia lor, atat mama si sora lui Adrian Ganceanu, cat si sotia lui Nelu Ilie au declarat ca au aflat de soarta celor doi de la reprezentantii Miscarii Internationale de Cruce Rosie si de la colegii romani care se aflau la munca cu cei doi in Irak.
Abandon total
Mama lui Adrian Ganceanu ne declara in urma cu trei zile ca nici un reprezentant al autoritatilor romane nu a contactat-o pentru a-i oferi informatii despre soarta fiului sau. Victoria Ganceanu ne-a spus ca a fost anuntata de Crucea Rosie in noiembrie 2006 ca baiatul ei a fost arestat. "M-a anuntat Crucea Rosie. Eu nu m-am interesat nicaieri de el. Eu sunt batrana, am 70 de ani si nu am nici bani, nu am cum sa ma interesez de el. Doar Crucea Rosie m-a sunat prin noiembrie, decembrie, nu stiu datele fixe. Mi-au zis ca e retinut, dar nu mi-au zis pentru ce." Sotia lui Nelu Ilie a aflat si ea despre retinerea acestuia de la colegii muncitorului roman din Irak, la cateva zile dupa arestare. Renata Ilie a luat apoi legatura cu Ministerul Afacerilor Externe si Consulatul Romaniei din Bagdad.
Incompetenta
Petre Dumitriu, directorul Directiei Afaceri Globale din MAE a recunoscut miercuri ca practic autoritatile romane nu stiu nimic referitor la situatia legala celor doi romani, mai ales in ceea ce priveste legea in baza careia au fost retinuti. Oficialul MAE s-a rezumat la estimari: "Asa cum estimam noi acum, repet nu avem acces la toata documentatia, estimam ca s-a incalcat un regulament de ordine interna. In materia documentatiei juridice si a acuzatiilor aduse celor doi nu ne putem pronunta. (...) Nu avem acces la documentatia juridica propriu zisa, la actul de acuzare, articolele din regulamentul interior sau regulamentul bazei militare care a fost incalcat". Forta Multinationala din Irak a invocat intr-un comunicat transmis ZIUA miercuri, rezolutiile 1546, 1673 si 1723 ale Consiliului de Securitate ONU ca baza juridica pentru retinerea celor doi romani.
Ilie si-a sunat sotia din sediul Ambasadei romane
Celalalt roman care s-a aflat in custodia militarilor americani a reusit sa vorbeasca cu sotia la putin timp dupa ce a ajuns in sediul Ambasadei romane din Bagdad. Nelu Ilie a vorbit cu sotia sa la telefon dupa ce reprezentantii ambasadei au contactat-o pe aceasta, in jurul orei 10,30. Renata Ilie a declarat ca a fost contactata de reprezentantii Ambasadei Romaniei din Irak si a putut vorbi la telefon cu sotul ei. "Mi-a spus ca e bine si ca va veni cat se poate de repede in tara, urmand sa-mi mai dea telefon in cursul zilei pentru mai multe detalii. Voi vedea ce voi face in momentul in care o sa stiu cu exactitate cand si unde vine", a spus Renata Ilie.
Abandonarea romanilor
Ministerul Afacerilor Externe a subliniat ieri intr-un comunicat ca: "in momentul de fata, MAE acorda asistenta consulara pentru 7291 de cetateni romani in intreaga lume fata de care s-a dispus masura arestarii preventive sau aflati in executarea unei pedepse privative de libertate, ca urmare a unei condamnari definitive". Practic, MAE ii compara pe cei doi romani arestati intr-o baza militara americana dintr-o zona de razboi cu hotii de buzunare retinuti la Roma. (Doru DRAGOMIR, George DAMIAN)
Ungureanu era la Viena
In timp ce premierul ii astepta demisia, ministrul Ungureanu se afla ieri seara la Viena in concediu. Purtatoarea de cuvant a MAE, Corina Vintan s-a aflat intr-o tara araba, iar Departamentul de Comunicare al MAE nu a raspuns la telefoane ieri seara. Premierul Calin Popescu Tariceanu astepta la Bucuresti demisia semnata a lui Mihai Ungureanu din functia de ministru de Externe, acesta aflandu-se la Viena. Ungureanu urma sa isi trimita demisia semnata prin fax, la Palatul Victoria, pentru a fi inregistrata la Cabinetul premierului, informeaza Mediafax.
Tariceanu a aflat din presa despre eliberare
Premierul Calin Popescu Tariceanu a aflat din presa despre eliberarea celor doi romani din Irak si a cerut MAE sa precizeze public daca a transmis sau nu, la cabinetul sau, informatii legate de retinerea acestora, a declarat, ieri, purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, citat de Mediafax. Ea a raspuns astfel unei intrebari a presei privind momentul in care seful Guvernului a aflat de eliberarea celor doi romani. (R.A.)
Adriana Saftoiu: "Presedintele intervine doar daca i se cere"
Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu, a declarat joi seara, la Realitatea TV, ca seful statului primeste informari doar despre cazurile speciale si intervine doar daca i se cere acest lucru. "Intervine atunci cand i se solicita: institutiile il solicita cand romanilor chiar arestati nu li se respecta drepturile. Si atunci, evident, presedintele chiar are obligatii. (...) A facut o confuzie, in ce sens: ceea ce nu i s-a precizat cand a primit informatiile a fost ca era vorba de acelasi caz din noiembrie. Eu am fost cea care i-am spus presedintelui ca jurnalistii solicita informatii. Ceea ce nu s-a precizat a fost ca e cazul din noiembrie. Aici a facut presedintele confuzia", a precizat Adriana Saftoiu, purtator de cuvant Administratia Prezidentiala. (R.A.)
Orban pune batista pe tambal
Vicepresedintele PNL Ludovic Orban a dat-o ieri la intors si l-a acuzat in mod direct pe ministrul Ungureanu de faptul ca nu l-a informat pe seful Executivului de cazul celor doi muncitori romani, suspectati de spionaj, retinuti in Irak. Orban a lansat acest atac dupa ce ieri a declarat ca liberalul Ungureanu este inocent deoarece, potrivit Constitutiei, acesta era obligat sa anunte doar pe presedinte si pe rudele persoanelor in cauza. (L.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.