Mari actori, regizori, balerini sau cercetatori, informaticieni, daca aleg sa ramana in tara si sa lucreze in structurile statului nu fac decat sa-si semneze sentinta la o viata de mizerie. Insa, persoanele alese sau numite in functii de demnitate p
Mari actori, regizori, balerini sau cercetatori, informaticieni, daca aleg sa ramana in tara si sa lucreze in structurile statului nu fac decat sa-si semneze sentinta la o viata de mizerie. Insa, persoanele alese sau numite in functii de demnitate publica sunt puse la adapost de orice grija. Este adevarat ca un salariu consistent pentru un demnitar ar trebui sa-l puna la adapost de anumite "tentatii" insa nici asta nu se intampla. Guvernul a aprobat majorarile salariilor de baza ale personalului contractual din sectorul bugetar stabilite si indemnizatiile pentru persoane care ocupa functii de demnitate publica se vor majora in acest an, in trei etape: 5% incepand cu 1 ianuarie 2007 fata de nivelul lunii 2006; 2% incepand cu data de 1 aprilie 2007 si 11% incepand cu data de 1 octombrie 2007 fata de nivelul din luna septembrie 2007. De aceleasi majorari beneficiaza personalul clerical si personalul din conducerea cultelor religioase si a unitatilor de cult recunoscute in Romania. Aceste noi regelemntari au fost aprobate prin Ordonanta Guvernului nr 10 publicata in Monitorul Oficial nr 80 din 1 februarie 2007.
George Enescu ar fi salarizat cu 1650 de lei
Incepand cu 1 octombrie 2007, cel mai bun regizor artistic sau cel mai mare dirijor roman nu va primi un salariu de baza mai mare de 1650 de lei. Nici chiar George Enescu sau Ionel Perlea daca ar mai fi trait, ar fi fost nevoiti sa traiasca cu astfel se sume de mizerie. Aceeasi soarta ar fi avut-o si balerina Alina Cojocaru daca nu ar fi muncit mult sa devina, in 2001, solist principal al Comaniei Regale de Balet de la Covent Garden. La fel de prost sunt platiti si artistii, coregrafii, concert-maestru, artistul instrumentist etc. Salariile acestor artisti scad considerabil ajungandu-se ca pentru gradul V legea sa prevada un salariu de baza de cel mult 795 de lei. Debutantii sunt cel mai prost platiti avand un salariu de nimic, 504 lei. Nici celebrul Dan Iordachescu, una din cele mai mari voci de opera din Romania, ar primi tot in jur de 1600 de lei. Aceeasi soarta o au si dirijorii de cor. Seful de orchestra, artistul instrumentist II, operatorii de imgine (sunet), sufleorul de opera, artistul de circ si balerinul la opera, daca au cel mai inalt grad, vor primi cel mult 1,064.
8666 de lei pentru locatarul de la Cotroceni
Presedintele Romaniei are stabilita, din octombrie o indemnizatie de 8666 lei. Urmeaza apoi presedintele Senatului si cel al Camerei deputatilor cu o indemnizatie de 7997 lei. Secretarii si chestorii, presedintii comisiilor permanente, liderii grupurilor parlamentare din Senat si Camera Deputatilor vor avea 6932 lei lunar. Senatorii si deputatii, cu toate ca se plang de traiul pe care sunt nevoiti sa-l duca, nu o vor duce nici ei foarte rau, pentru ei stabilindu-se o indemnizatie de 6343 de lei.
Primul-ministru va avea de primit o indemnizatie putin mai mica decat presedintele, adica 7997 lei, la fel cu presedintele Curtii de Conturi si cel al Consiliului Concurentei.
Ministrii si ministii delegati, Avocatul Poporului, presedintele Consiliului National al Audiovizualului (Ralu Filip), presedintele Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (Claudiu Secasiu), seful Cancelariei Primului-Ministru vor primi 6932 de lei. In aceeasi categorie de salarizare (6932 de lei lunar) se inscrie primarul general al Capitalei. Viceprimarul Capitalei va avea putini bani, adica 5786. Primarii de municipiu (cu peste 320.000 de locuitori) au putin peste 5600 de lei, primarul de oras (categoria I) se apropie foarte mult de 4000 de lei, iar primarul de comuna (cu peste 15.000 de locuitori) are 3000 de lei.
Prime, sporuri si salarii de merit
Actul normativ prevede posibilitatea acordarii de prime, stimulente sau alte sporuri insa, pentru personalul contractual nou-angajat, salariul de merit se poate acorda doar dupa o perioada de cel putin 6 luni. Debutantul, chiar daca are activitate exceptionala, nu poate primi salariul de merit.
Legea mai prevede concret ca premiile lunare nu pot fi mai mari de 2% din cheltuielile salariale aferente persoanului contractual. De asemenea, sporul de confidentialitate se acorda personalului contractual din aparatul de lucru al Guvernului si al Ministerului Integrarii Europene in cuantum de pana la 15%, precum si pentru si personalul contractual din institutiile si autoritatile publice pentru care, prin acte normative specifice se prevede acordarea acestui spor. Se mai pot acorda si sporuri pentru conditii vatamatoare (10%), conditii periculoase (50% din salariul de baza). Modul de constituire si conditiile de utilizare a fondului de stimulare se stabilesc cu avizul organizatiilor sindicale, prin hotarare a Guvernului. Pana la intrarea in vigoare a noilor reglementari, se aplica prevederile existente privind constituirea si conditiile de utilizare a fondurilor pentru stimularea personalului. De asemenea sunt acordate sporuri de conducere. Prevederile Ordonantei nu se aplica personalului contractual din Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si personalului din institutiile publice din sistemul sanitar-veterinar finantate din venituri proprii si subventii de la buget, la care salarizarea si celelalte drepturi se acorda potrivit Legii nr. 435/2006.
Examen dupa concediu de crestere a copilului
De aceeasi majorare salariala a personalului contractual (aplicata in trei etape) vor beneficia si persoanele care ocupa functii de demnitate publica alese si numite, precum si cele care ocupa functii asimilate cu functii de demnitate, insa acestia au indemnizatii in loc de salarii.
Spre deosebire de personalul contractual, pentru persoanele care ocupa functii de demnitate publica indemnizatia reprezinta unica forma de remunerare si baza de calcul pentru stabilirea drepturilor si obligatiilor. Persoanele care ocupa functii de demnitate publica, alese si numite, nu beneficiaza de premii, de sporul de vechime in munca si nici de alte sporuri prevazute de lege.
Ordonanta prevede ca, pentru stabilirea salariului de baza al persoanei din sectorul bugetar care intrerupt activitatea din diverse motive legale (cresterea copilului - 2 sau 3 ani, concediu medical sau concediu fara plata -12 luni) sau al carui contract a fost suspendat se va face o evaluare prin examen de testare a cunostintelor profesionale. Examenul se organizeaza de angajator, procedandu-se in acelasi mod ca si in cazul persoanelor angajate prin concurs. In cazul in care acest examen nu a fost promovat se va acorda salariul de baza avut anterior sau, dupa caz, salariul de baza minim al functiei detinute anterior.
1184 lei pentru un antrenor de lot national
In unitatile sportive de specialitate din federatii sportive, secretarul federatiei, antrenor federal antrenor lot national, expert sportiv - Gradul 1A va avea salariul minim de 539 de lei iar cel maxim de 1184. In functie de gradele pe care le au acesti specialisti salariile minime si cele maxime scad corespunzator, ajungandu-se pentru instructor sportiv debutant la salariul de 468 de lei. Pentru functiile de executie pe trepte profesionale, instructorul sportiv I, referent I va avea un salariu minim de 520 de lei iar cel maxim de 765 de lei. Pentru functiile de specialitate din alte unitati sportive, un expert sportiv are salariul minim de 630 de lei iar cel maxim de 1216. Si aici scad salariile in functie de categorie si grad, ajungandu-se la antrenor categoria V la salariul minim de 516 lei si cel maxim de 766. Antrenorul debutant, referent sportiv debutant va avea un salariu minim de 516 lei.
Guvernul da pentru "materia cenusie" cel mult 2294 de lei
Exodul fortei de munca calificata dar si al "creierelor" este usor de explicat prin salariile din unitatile de informatica de specialitate. In comparimentele de contabilitate, financiar, aprovizionare etc, un analist, programator, inginer de sistem cu cel mai inalt grad profesional nu va putea avea un salariu de baza mai mare de 1145 de lei. Putin mai bine stau cercetatorii. Astfel, in unitatile de cercetare stiintifica, dezvoltare tehnologica si proiectare, un cercetator stiintific principal cu gradul I va avea salariul de baza cuprins intre 755 de lei si 2294 de lei.
Salvamontistii isi risca "pielea" pe 1000 de lei
In administratia publica locala, salvatorii montani de gradul I au salariul minim de baza de 550 si cel maxim de 1079 de lei. Salvatorul de gradul II poate primi un salariu de baza de cel mult 670 de lei. Consolarea pentru acesti profesionisti ar fi ca, dupa cum spune ordonanta, pentru activitatea desfasurata in conditii de incordare psihica foarte ridicata, pot primi un spor de pana la 25% din salariul de baza. Insa aceste sporuri sunt stabilite de ordonatorii principali de credite, in limitele cheltuielilor prevazute in bugetul aprobat. Adica, daca primaria nu-si prevede sporuri pentru salvamontisti acestia pot ramane foarte bine cu salariul de baza stabilit de lege, cu toate ca de multe ori isi risca viata pentru a salva vietile celor mai putin constienti de pericolele montane.
Scafandrii ar putea pleca la cules de perle
Un scafandru autonom va avea un salariu de baza minim de 499 iar cel maxim de 733 de lei. Si mai putin va primi va primi scafandrul greu, adica va avea un salariu minim de 491 si maxim de 672. Scafandrul debutant nu va primi un salariu mai mare de 468 de lei. Comandantii de nave maritime au stabilit un salariu minim de 539 de lei, iar maxim 1138 iar capitanul de port specialist are stabilit un salariu de baza maxim de 921 de lei.
Preotii vor avea cel mult 1150 de lei
Incepand cu 1 octombrie 2007, preotii (gradul I) vor avea salariul minim de 539 de lei iar cel maxim de 1145, cei de gradul II vor avea salariile cuprinse intre 530 si 954, preotul definitiv va avea salariul intre 520 si 860 iar debutantul va avea salariul minim de 494 lei. In ceea ce priveste preotii cu studii medii, pentru gradul I salariile vor fi cuprinse intre 512 si 827 lei , preotul definitiv va putea fi remunerat cu sume intre 499 si 795 iar cel debutant va primi 469 de lei.
Vamesii sunt motivati sa ia spaga
In Directia Generala a Vamilor, aparatul central, cel mai mare salariu il va avea expertul vamal - 892 lei (minim) - 2084 lei (maxim). Referentul debutant, cu studii superioare de scurta durata va avea un salaiu de 541 de lei. La directia de supraveghere si control vamal, Directia de supraveghere pentru zonele vamale speciale, salariul de baza cel mai mare il are expertul vamal - 1064 lei (minim) iar cel maxim va fi de 2334 lei iar referentul debutant va avea salariul 655 de lei. Un controlor vamal gradul I va avea salariul minim de baza de 520 de lei iar cel maxim de 843 de lei.
120 de lei pentru un salt cu parasuta
Pentru un salt cu parasuta un profesionist va primi cel mult 120 de lei, pentru misiuni prevazute in codul aerian este de 48 de lei/start sau tur de pista sau 62 de lei/ora/zbor. Legiuitorul a mai prevazut ca indemnizatia de zbor la baza pentru zboruri de acrobatie si inalta acrobatie aviatica va fi echivalata astfel: 1 ora zbor acrobatie se asimileaza cu doua ore de zbor normal, iar pentru o ora de zbor de inalta acrobatie sune considerate 4 ore de zbor normal. Totusi, valoarea indemnizatiei de zbor si de exploatare pe functii si misiuni va fi stabilita prin criterii, astfel incat sa nu se depaseasca alocatia bugetara din anul in curs.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.