„Partidul Democrat infirma datele publicate astazi (vineri - n.r.) in presa sub forma unui sondaj CSOP realizat la comanda PD", a raspuns ieri presedintele PD, Emil Boc, unui material publicat de „Cotidianul" in care erau prezentate datele sondajului care a stat la baza deciziei PD de a candida de unul singur la euroalegeri.

In respectivul sondaj, presedintele Traian Basescu inregistra o scadere drastica a cotei de incredere in rindul electoratului, ajungind la doar 45%. Emil Boc recunoaste insa ca datele prezentate sint din sondajul CSOP, dar sustine ca nu sint cele finale. „Asa-numitul sondaj prezentat astazi (vineri -n.r.) reprezinta prelucrari intermediare, intrucit au fost operate diverse modalitati de chestionare: pe de-o parte, optiuni electorale ale intregului esantion, pe de alta parte, optiuni electorale ale celor care declara o intentie de vot", a motivat liderul PD.

Sondaje, la secret

Presedintele PD refuza sa faca publice rezultatele oficiale ale sondajului. „PD detine analize periodice ale opiniei publice, materializate pe baza sondajelor CSOP, dar niciodata nu le-a facut publice, fiind instrumente de lucru interne."

Cota de incredere in Traian Basescu calculata de CSOP (45%) este apropiata de cea relevata de un alt sondaj, alcatuit de INSOMAR (43,5%), cu o saptamina inainte de cercetarea comandata de PD. Amindoua sondajele au fost realizate in plin scandal Basescu - Tariceanu. (R.B.)