Alesii locali vor putea migra linistiti dintr-o formatiune politica in alta fara a fi in pericol de a-si pierde mandatul.

Curtea Constitutionala a decis ieri ca dispozitiile art. II alin. (1) si (3) din Legea nr. 249/2006 privind Statutul alesilor locali, care se refera la conditiile in care acestia isi pierd functia daca nu mai sint membri ai fomatiunii politice pe listele carora au fost alesi, sint neconstitutionale. Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate invocata din oficiu de Tribunalul Mehedinti si a informat cele doua Camere ale Parlamentului si Guvernul de acest fapt. Conform deciziei Curtii, in motivarea exceptiei de neconstitutionalitate, Tribunalul Mehedinti a sustinut ca textul de lege criticat este neconstitutional prin raportare la prevederile art. 15 alin. (2) din Legea fundamentala privind principiul neretroactivitatii legii civile.

Tribunalul Mehedinti a aratat ca prin Legea nr. 249/2006 s-a introdus o noua cauza de incetare de drept a mandatului de consilier local, respectiv pierderea calitatii de membru al partidului politic pe a carui lista a fost ales, iar din redactarea art. II alin. (3) din Legea nr. 249/2006 rezulta ca cel in cauza urmeaza sa fie supus rigorii dispozitiilor art. 9 alin. (2) lit. h1, „pentru o conduita manifestata anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 249/2006". „Nu se poate pretinde unui subiect de drept sa raspunda pentru o conduita anterioara intrarii in vigoare a unui legi care reglementeaza sau modifica, pentru viitor, aceasta conduita", precizeaza Curtea.