Ziarul ZIUA a semnalat, in premiera, neregulile din timpul procedurilor de achizitie a celor sapte aeronave de transport.
Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a decis anularea procedurii de achizitie publica prin care Romtehnica intentiona sa cumpere sapte avioane de transport mediu curier de la firma italiana Alenia, considerand ca au fost incalcate principiile de nediscriminare si tratament egal.
Ziarul Ziua a semnalat in premiera, inca din data de 4 decembrie 2006, faptul ca licitatia pentru achizitionarea avioanelor respective a fost masluita.
Departamentul pentru Armamente a incercat sa musamalizeze rezultatele licitatiei. La cateva zile dupa aparitia articolului in ziarul ZIUA, Ioan Ion, secretar de stat in Ministerul Apararii si sef al Departamentului pentru Armamente, a incercat, intr-o conferinta de presa, sa justifice de ce a fost declarata castigatoare a licitatiei firma Alenia Aeronautica, parte a grupului Finmeccanica din Italia. Pe 15 ianuarie a.c. Sorin Frunzaverde, ministrul Apararii, anunta faptul ca procesul de achizitie a avioanelor militare pe distante medii si scurte a fost blocat in aceasta perioada, Ministerul Apararii (MAp) asteptand decizia Comisiei Nationale de Solutionare a Contestatiilor. "Am optat pentru aceasta varianta pentru ca mi se pare cea mai corecta, in sensul de a avea evaluarea si expertiza acestui for national", a spus Frunzaverde.
CNSC a apreciat ca au fost incalcate principiile nediscriminarii, al tratamentului egal si al transparentei, stabilite in legislatia privind achizitiile publice, ne-a declarat Catalin Popescu, purtatorul de cuvant al CNSC.
Decizia de acordare a contractului catre Alenia a fost contestata de celalalt participant la licitatie, EADS Construciones Aeronauticas SA Spania. Potrivit lui Popescu, in decizia 129 din 31 ianuarie 2007 CNSC arata ca, desi in anuntul de participare a fost stabilita limba romana pentru depunerea ofertelor, celor doua firme li s-a transmis o varianta a documentatiei in limba engleza care nu era identica cu cea elaborata in limba romana, ci o varianta anterioara acesteia.
In plus, CNSC a constatat ca celor doua firme li s-a permis sa depuna o parte a ofertei in limba engleza, ceea ce contravine anuntului initial privind achizitia publica si ar fi putut impiedica alte firme din strainatate sa participe. Popescu a mai precizat ca motivele tehnice invocate in contestatie de EADS au fost respinse de completul care a solutionat cauza.
Decizia CNSC poate fi atacata in zece zile de la data comunicarii la Curtea de Apel Bucuresti, sectia contencios administrativ si fiscal. In cazul in care Alenia nu va ataca decizia, procedura de achizitie va fi reluata.