Emisarul special al ONU, Martti Ahtisaari, a prezentat, ieri, presedintelui sarb, Boris Tadici, propunerile Natiunilor Unite cu privire la statutul provinciei Kosovo.
Desi nu mentioneaza, in mod explicit, cuvantul "independenta" si evita
Emisarul special al ONU, Martti Ahtisaari, a prezentat, ieri, presedintelui sarb, Boris Tadici, propunerile Natiunilor Unite cu privire la statutul provinciei Kosovo.
Desi nu mentioneaza, in mod explicit, cuvantul "independenta" si evita sa abordeze problema suveranitatii sarbe, planul ONU acorda Kosovo dreptul de a dispune de simboluri nationale proprii, precum si de a se asocia cu anumite organizatii internationale, precum Natiunele Unite si Fondul Monetar International. Initiativa prevede, de asemenea, desemnarea unui emisar international, sub mandat ONU si UE, abilitat sa intervina in Guvern, in conditiile in care fortele NATO si UE isi mentin rolul militar si decizional. Planul stipuleaza, intre altele, ca regiunea nu se poate uni cu Albania si nici nu poate fi divizata in vederea alipirii zonelor sarbe la Serbia. Implementarea propunerilor ONU se poate produce si in conditiile in care formatiunile politice de la Belgrad nu vor ajunge la o intelegere in vederea formarii noului guvern, a apreciat emisarul special al Natiunilor Unite, Martti Ahtisaari. In replica, presedintele Boris Tadici a declarat ca Serbia "nu va accepta niciodata independenta Kosovo". "O independenta impusa ar constitui un precendent politic si legal periculos", a adaugat liderul de la Belgrad, citat de Reuters. Potrivit lui Ahtisaari, statutul Kosovo va fi reglementat de Consiliul de Securitate al ONU in urma prezentarii, in cadru oficial, a acestui plan, dupa o ultima runda de consultari. Noile consultari vor avea loc in perioada 12-23 februarie, la Viena, sedinta finala fiind programata pentru 2 martie. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.