Fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, atrage atentia, intr-un interviu acordat ZIUA, ca premierul Tariceanu a fost scos din circuitul informatiilor in cazul arestatilor in Irak. Prezentam fragmente din interviu, cu mentiunea ca forma integrala a acestuia poate fi accesata pe www.ziua.ro.
Care este opinia dvs. in legatura cu modul in care presedintele Traian Basescu a gestionat situatia cetatenilor romani arestati in Irak?
Ceea ce leaga doua lucruri foarte diferite, cum ar fi modul de comportare al muncitorilor romani de la baza americana din Irak si discutiile privind suspendarea presedintelui este nerespectarea regulilor. De ani de zile atrag atentia asupra faptului ca functionarea unui stat de drept se bazeaza pe o stricta repartitie a atributiilor. (...)
Credeti ca presedintele a mintit?
Nu doresc sa ma lansez in ipoteze. In limita a ceea ce am spus in acest caz, este dupa mine clar ca nu a functionat corect in primul rand Comunitatea Nationala de Ianformatii, care trebuia sa centralizeze datele. (...) Ceea ce mi se pare anormal aici este faptul ca a fost scos din circuitul informatiei, deci si al deciziilor, primul-ministru, care, nu trebuie sa uitam, nu este un simplu membru al CSAT, ci este vicepresedintele acestuia. (...)
Ramane aceasta balbaiala institutionala...
E mai mult decat o balbaiala. Nu trebuie sa tratam cu usurinta si sa catalogam drept o balbaiala. Nu, este o criza de sistem. Despre aceasta este vorba. Dupa parerea mea, cine are competenta sa rezolve aceasta problema este Parlamentul prin comisiile de specialitate.(...) (Interviu realizat de Ovidiu BANCHES)