Theodor Stolojan, "cel mai destept baiat" de pe scena marilor afaceri cu energie, este legat, prin diverse interese, nu numai de oligarhii rusi de la Marco Group, proprietarii ALRO Slatina, ci si de cei care detin RAFO Onesti. Legatura dintre liderul
Theodor Stolojan, "cel mai destept baiat" de pe scena marilor afaceri cu energie, este legat, prin diverse interese, nu numai de oligarhii rusi de la Marco Group, proprietarii ALRO Slatina, ci si de cei care detin RAFO Onesti. Legatura dintre liderul Partidului Liberal Democrat si ruso-elvetienii de la Alfa Oil este Marin Anton, consilier si administrator la RAFO Onesti. Fost deputat PNL de Ilfov in legislatura 2000-2004, Marin Anton a avut si are legaturi extrem de stranse cu Stolojan. Practic, Marin Anton, conform unor surse din cadrul unor servicii speciale, este omul prin care se transmit "rugamintile" oligarhilor rusi catre influentul Theodor Stolojan, prieten intim al presedintelui Basescu. Un om care vrea sa ramana cat se poate de necunoscut opiniei publice, Marin Anton are butoanele necesare prin care sa-l actioneze pe Stolojan. In ciuda asa-zisei lupte a lui Basescu impotriva marii coruptii, Stolojan se face luntre si punte pentru a rezolva problemele pe care bunul sau prieten, Marin Anton, i le transmite spre rezolvare.
Pepiniera lui Stolo
Theodor Stolojan, presedintele recent infiintatului partid pro-Basescu, este bun prieten cu Marin Anton, dupa cum a recunoscut in emisiunea "100%" a lui Robert Turcescu, de la postul Realitatea TV. Legaturile dintre Stolojan si Anton dateaza de foarte mult timp. Cei doi s-au cunoscut in cadrul grupului de firme detinut de omul de afaceri Gelu Tofan. Dupa revenirea sa in tara odata cu expirarea mandatului de la Banca Mondiala, Stolojan a fost luat pe postul de consilier de catre Gelu Tofan, care i-a dat si actiuni in cadrul firmelor sale. Aici s-a intalnit cu o alta buna amica a sa, Virginia Gheorghiu. Fosta sa purtatoare de cuvant din 1992, in cadrul Guvernului pe care l-a condus, care a fost numita de Gelu Tofan vicepresedinte executiv al Grupului Tofan si care i-a si dat diverse pachete importante de actiuni in cadrul grupului. Si, bineinteles, nu peste mult timp l-a intalnit si pe discretul Marin Anton, promovat si el de catre Tofan ca vicepresedinte al grupului.
Sprijin reciproc
Prietenia trainica dintre Stolojan si Anton s-a cimentat, cum am aratat mai sus, in cadrul firmelor patronate de Gelu Tofan. Ulterior, si Stolojan si Anton au intrat in marea politica. "Draga Stolo" a devenit presedinte al Partidului National Liberal, iar Marin Anton, deputat de Ilfov al aceluiasi partid, sprijinit intens de presedintele Stolojan. Asa cum si Anton a sponsorizat cu mare generozitate campaniile lui Stolojan, inclusiv pe cea "fasaita" pentru prezidentiale. Si ambii, conform unor surse din cadrul PNL, au contribuit, fiecare dupa nivelul resurselor, la castigarea alegerilor prezidentiale, la limita, de catre Basescu.
Stolo recunoaste
In urma publicarii anchetei din ZIUA care dezvaluia implicarea sa in traficul de influenta in favoarea firmei ALRO Slatina si a grupului rus Marco Group, Theodor Stolojan a recunoscut, in cadrul emisiunii "100%" de la Realitatea TV ca a avut doua intalniri la Cotroceni cu conducerea ALRO Slatina, la care a participat si presedintele Basescu. Mai mult, fostul consilier prezidential a recunoscut ca solicitarile celor de la ALRO au facut obiectul unor intalniri "la Cotroceni si la dansul" cu ministrul de atunci, Codrut Seres. "Era in fisa postului meu. Un consilier prezidential are rang de ministru. Este de la egal la egal cu alti ministri", a incercat Stolojan sa justifice toate aceste intalniri pe care Basescu nu numai ca ar fi trebuit sa le incrimineze ci in primul rand nu ar fi trebuit sa permita ca ele sa aiba loc.
Intre ALRO si RAFO
Tot in cadrul emisiunii lui Robert Turcescu de la Realitatea TV, Stolojan a incercat sa explice care au fost relatiile sale cu RAFO. Fostul consilier prezidential spune ca totul a plecat de la o intalnire din 2005 dintre Basescu, Tariceanu si ministrii economici, unde seful statului ar fi spus: "Dom'le, vedeti ce faceti si cu astia" (RAFO - n.r.), pentru ca "aparusera niste investitori care doreau sau au cumparat RAFO". Stolojan a recunoscut, cu foarte multa greutate, si faptul ca bunul sau prieten, coleg si sponsor, Marin Anton, fost consilier si administrator al RAFO, s-a inscris in PLD, partidul creat special pentru sustinerea lui Basescu.
Tripleta pentru oligarhi: Basescu, Stolojan, Stoica
Dan Voiculescu l-a acuzat si el pe Traian Basescu, in cadrul unei editii a emisiunii "Sinteza zilei", ca este "amestecat in trafic de influenta pentru energie ieftina" in cazul ALRO si a afirmat ca s-a creat un "triunghi Basescu-Stoica-Stolojan care a lucrat in aceasta problema". "Seful statului l-a sunat pe Seres de trei sau patru ori pe o singura tema - energie ieftina la ALRO, intr-o perioada cand acest subiect era infierat de Cotroceni", a spus presedintele Partidului Conservator, el mentionand ca Stolojan l-a vizitat pe Seres "nu conteaza de cate ori", pe acelasi motiv. "ALRO a fost privatizat pe PSAL1. Cine a fost negociator-sef cu Banca Mondiala? Basescu. Cine a fost reprezentantul Romaniei la Banca Mondiala? Stolojan. Cine a fost in Comisia de privatizare? Stoica. Nu este foarte clar triunghiul care a lucrat in aceasta problema?!", s-a intrebat retoric, Voiculescu. Codrut Seres a precizat si el ca s-a intalnit cu Stolojan cand era ministru, si la minister, si la Cotroceni, pentru a rezolva, din punct de vedere legislativ, probleme economice, unele dintre ele fiind si probleme de energie.
Consultantul Anton
Marin Anton, prietenul si omul de incredere al lui Stolojan, are mai multe firme prin care acorda consultanta, precum si altele pentru afaceri diverse. Anton detine trei firme care au acelasi obiect principal de activitate - "activitati de consultanta pentru afaceri si management": V&V Trading Company SA, infiintata in 2001, A&V Consulting 2002 SRL, infiintata in 2002, si V&V Consulting Company SRL, infiintata in 2003. De asemenea, prietenul lui Stolo mai detine urmatoarele firme: Cord Commerce 2002 SRL(lucrari de instalatii tehnico-sanitare), Eurosudest (agentii imobiliare), Primpest Impex SRL, (piscicultura), VVTC Euro-Construct SRL (constructii de cladiri si lucrari de geniu civil), VVTC Imobiliare SRL (agentii imobiliare). Asadar, Anton are suficiente firme pentru a-l sprijini financiar pe bunul sau prieten, Stolojan, in constructia partidului
pro-basescian.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.