Sportul golanilor practicat de gentlemeni isi deruleaza astazi primele scene din Cupa Europei si din Turneul celor 6 Natiuni.

Nationala de rugby a Romaniei incepe un an competitional in care principalul obiectiv este sa nu se faca de ris la CM din Franta (unde va intilni inclusiv redutabila reprezentativa a Noii Zeelande) cu un meci puternic, impotriva Georgiei, vesnica rivala din Est. Partida, programata astazi in Ghencea de la 13.30 (in direct la TV Sport), conteaza pentru a doua competitie ca valoare a Europei, Cupa pe Natiuni (CEN), a doua miza fiind Cupa Antim Ivireanu, un trofeu traditional intre cele doua selectionate pus la bataie in memoria cartu-rarului adus de turci pe teritoriul actualei Romanii. „Stejarii" au in palmares sapte victorii si doar doua infringeri in fata gruzinilor, ultimele doua editii si un total de patru dintre cele sase ale CEN de cind Franta a facut saltul la prima grupa valorica.

Italienii si lingura de lemn

Cocosii sint de altfel favoriti la cistigarea Turneului celor 6 Natiuni, care incepe tot la sfirsitul acestei saptamini, principalii lor rivali fiind considerati irlandezii. Traditional, Anglia trebuie luata si ea in considerare, in timp ce Tara Galilor se aboneaza intotdeauna la cistigarea trofeului. Ca de obicei, italienii concureaza singuri pe post pentru lingura de lemn. Interesant de urmarit va fi si duelul orgoliilor britanice, fondatorii turneului pastrind inca traditia de a premia cea mai buna echipa din acest spatiu geografic.

Revine Beckham al rugby-ului

Irlanda vine dupa un an senzational, cu victorii in fata granzilor din sud, Australia si Africa de Sud, dar francezii au de partea lor avantajul psihologic al trofeului ramas de anul trecut in vitrina lor. Considerata outsider, Anglia pluseaza enorm prin revenirea celebrului Johnny Wilkinson, sportivul care l-a detronat in 2003 pe David Beckham la popularitate gratie prestatiilor de la Campionatul Mondial din Australia. Tara Galilor face legatura cu plutonul format din Scotia si Italia, spre care se va indrepta atentia tehnicienilor romani, deoarece ne vor fi adversare la CM din septembrie, alaturi de puternica reprezentativa All Blacks. Din aceasta prima etapa, TVR 2 transmite meciul Scotia-Anglia, astazi de la ora 18.00.