Basescu si Kaczynski au discutat la Cotroceni cu Tratatul Constitutional al UE pe masa.

Vizita oficiala in Romania a presedintelui Republicii Polone, Lech Kaczynski, a fost un bun prilej pentru schimbul de idei, dintre un regim politic defavorabil Tratatului Constitutional al Uniunii Europene, cum este cel de la Varsovia, si unul favorabil cum este cel de la Bucuresti.

La finalul intrevederii de ieri cu omologul sau polonez, presedintele Traian Basescu a reiterat ideea ca presedintia germana a UE va avea tot sprijinul Romaniei „pentru a gasi acel set de obiective care sa satisfaca exigentele statelor ce nu au ratificat inca Tratatul Constitutional".

De cealalta parte, liderul polonez i-a prezentat omologului sau roman „indoielile" Varsoviei legate de adoptarea Tratatului Constitutional.

Alaturi de alte probleme - cum ar fi situatia din Balcanii de Vest si din zona Marii Negre - Basescu si Kaczynski au discutat cu ingrijorare si despre situatia din Kosovo.

Polonia frateasca Presedintele Lech Kaczynski si fratele sau geaman, primul-ministru Jaroslaw Kaczynski, conduc Polonia in tandem de la sfirsitul lui 2005. Cei doi provin din partidul „Dreptate si Justitie", care promoveaza politici sociale conservatoare si apropierea de Statele Unite si UE in ceea ce priveste politica externa.

Un obiectiv comun pentru Polonia si Romania este asigurarea independentei energetice fata de Rusia, prin crearea unei politici energetice comune europene. Ambele state au fost supuse la presiuni de catre Rusia. (C.C.)