Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a anulat achizitia celor sapte avioane militare de transport Spartan, pe motiv ca au fost incalcate principiile de nediscriminare si tratament egal.

Reprezentantii CNSC afirma ca au hotarit sa anuleze licitatia de achizitie a avioanelor C-27J Spartan deoarece au fost incalcate principiile nediscriminarii, al tratamentului egal si al transparentei, stabilite in legislatia privind achizitiile publice.

Decizia de acordare a contractului catre firma italiana Alenia a fost contestata de catre celalalt participant la licitatie, EADS Construciones Aeronauticas SA din Spania.

Catalin Popescu, purtatorul de cuvint al CNSC, a declarat ca in decizia 129 din 31 ianuarie 2007 se arata ca, desi in anuntul de participare a fost stabilita limba romana pentru depunerea ofertelor, celor doua firme li s-a transmis o varianta a documentatiei in limba engleza, care nu era identica cu cea finala elaborata in limba romana, ci cu o varianta anterioara acesteia. Reprezentantii CNSC au mai constatat ca celor doua firme li s-a permis sa depuna o parte a ofertei in limba engleza, ceea ce contravine anuntului initial privind achizitia publica si ar fi putut impiedica alte firme din strainatate sa participe. Popescu a mai precizat ca motivele tehnice invocate in contestatie de EADS au fost respinse de completul care a solutionat cauza. Decizia CNSC poate fi atacata in zece zile de la data comunicarii la Curtea de Apel Bucuresti, sectia contencios administrativ si fiscal. In cazul in care Alenia nu va ataca decizia, procedura de achizitie va fi reluata.

Achizitia a fost blocata de ministrul Apararii

Anul trecut, Ministerul Apararii a organizat licitatie publica pentru cumpararea a sapte avioane de transport militar. Dupa publicarea anuntului in Monitorul Oficial, si-au anuntat participarea doua firme: Alenia Aeronautica (parte a grupului italian Finmeccanica) si EADS CASA (din Spania). Dupa ce o echipa de experti ai MApN a verificat cele doua avioane ofertate, firma EADS CASA a fost descalificata, deoarece avionul acesteia avea usa de acces in cala cu 52 de centimetri mai mica si nu putea transporta containere de tip NATO. Ulterior, „Cotidianul" a scris ca Romania urma sa cumpere avioanele Alenia la preturi mai mari cu citeva milioane de euro fata de alte tari. Daca achizitia nu era anulata, partea romana urma sa achite 31,4 milioane de euro pentru fiecare dintre cele sapte avioane Alenia, in timp ce bulgarii si grecii au platit pentru un avion asemanator 18,2 milioane de euro, respectiv 24,7 milioane de euro. Achizitia celor sapte avioane Alenia a fost blocata de catre noul ministru al Apararii, Sorin Frunzaverde, care a cerut CNSC sa ia la puricat modul in care a fost elaborat caietul de sarcini.