Raportul anual pe 2006 al organizatiei Reporteri fara Frontiere (RSF) precizeaza, in capitolul referitor la Romania, ca anul trecut a debutat destul de prost pentru libertatea de expresie, doi ziaristi fiind anchetati pentru un asa-zis CD secret,
Raportul anual pe 2006 al organizatiei Reporteri fara Frontiere (RSF) precizeaza, in capitolul referitor la Romania, ca anul trecut a debutat destul de prost pentru libertatea de expresie, doi ziaristi fiind anchetati pentru un asa-zis CD secret, iar un site Internet, creat de doi jurnalisti de la ZIUA, a fost inchis abuziv.
Conform raportului RSF, autoritatile romane au declansat ancheta in cazul a doi ziaristi, acuzati ca au dezvaluit materiale confidentiale legate de aparare. Sebastian Oancea si Marian Garleanu au fost acuzati, la 20 februarie, de Ministerul Apararii, pentru "detinerea si divulgarea" unui CD continand imagini ale armatei romane din Irak si Afganistan. Ancheta continua si azi, desi ziarele la care lucrau au decis sa nu publice imaginile si sa le trimita, la 7 februarie, SRI. Cei doi ziaristi risca pana la sapte ani de inchisoare. Alti patru ziaristi - Bogdan Comaroni, Doru Dragomir, Victor Roncea si Ovidiu Ohanesian au fost audiati ca martori in acest caz, arata raportul RSF. Documentul mai mentioneaza cazul site-ului creat de doi ziaristi de la ZIUA, George Damian si Victor Roncea, care il parodia pe cel al MAE. Site-ul-pamflet www.mae.haos.ro, inchis abuziv a devenit www.mae-ro.org. Ministerul a intervenit pe langa provider-ul de Internet CHL sa nu mai gazduiasca site-ul si, la presiunile MAE a furnizat si informatii despre cei doi ziaristi, incalcand legea privind protectia datelor personale. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.