Nu exista situatie de criza care sa nu aiba solutie. Mai am putin

si-mi pun un CD in masina cu aceasta fraza pentru a-mi asigura echilibrul psihic. Situatia este extrem de serioasa, pentru ca Romania nu e tara dezbaterilor sau a digerarii subiectelor publice. Daca un nebun zice ca tu trebuie sa platesti impozit pe masina care ii apartine firmei de leasing, nu mai stai sa meditezi, te executi! Stai la coada, copiezi hirtoage, te umilesti putin.

De ani buni Romania se informatizeaza de pomana. In continuare hirtia semnata si stampilata e sfinta. Ea este semnul ca esti un sclav de incredere al statului roman. Este semnul ca ai „alergat", ca ai mincat nervii tie si altora ca sa obtii ceea ce doresti. Apoi, hirtiile multe sint semnul faptului ca nu ai pile, ca esti un fraier care chiar vrea sa obtina ceva respectind toti pasii.

Facturile pot fi platite in mai multe locuri: de exemplu, la Posta Romana. Sint multe banci care si-au rezervat ghisee in oficiile postale unde poti achita diverse facturi. Dar daca ceri un plic, de exemplu, s-ar putea sa ai mari probleme. Eficienta postala maxima.

In acest moment sint cel putin trei mari companii, regii sau cum s-or mai numi, care mi-au luat sute de euro in avans. I-am imprumutat putin, cu alte cuvinte. Asta in conditiile in care iarna orcium este spaima contribuabilului: dupa ce sint golite conturile de sarbatori, vin facturile, multe fiind mai mari decit de obicei. Breaking news: companiile de cablu renunta incet la plata in avans. Dar nu le-a deranjat nimeni ani buni in barbaria lor: ti se putea taia serviciul chiar daca erai cu plata la zi.

Lectia este una singura. Aceste lucruri nu se rezolva. Nu te certa cu nimeni. Ti se vor lungi chinurile si spasmele. Ne trebuie psihologi specializati in facturi. Eu m-as duce pentru sedinte de terapie dupa fiecare operatiune gen taxe si impozite. Ba chiar as vedea o specializare a ramurii mult mai la zi cu viata omului contemporan. Problemele metafizice sint comice pe linga o discutie cu o doamna de la Electrica, de exemplu. Asadar, psihologi specializati in facturi la electricitate, altii cu apa, altii cu impozitul pe masina, unii pentru impozitul pe casa. Iar pentru a te pregati sa infrunti o perioada grea precum un imprumut pentru casa sau asa ceva, trebuie angajat un detasament de experti care sa-ti tina pe linia de plutire respectul de sine. Un coleg mi-a semnalat insa inconvenientul acestei terapii: ce te faci cind iti vine factura de la psiholog?