Pentru a vinde Vista, retailerii au luna aceasta oferte speciale. De asemenea, au profitat de ocazie pentru a-si lansa noi branduri de calculatoare.

Ieri, Windows Vista se afla in mai toate magazinele specializate, atit cele reale, cit si cele virtuale.

Mai mult, magazinele care au deja la dispozitie noul Windows Vista au inceput sa comercializeze la promotie. „Am inceput sa vindem de azi (ieri- n.red.). Incercam sa promovam pe toate caile, in catalog, pe site, prin flayere, unde am afisat produsele cu preturi promotionale", ne-a declarat Cristian Gavrila, Product Manager la Depozitul de Calculatoare. Potrivit acestuia, toata luna februarie Vista Home Basic va fi gasit in magazinele Depozitului de Calculatoare la 309 lei. Si la Diverta oferta pentru Vista este disponibila. Spre exemplu, un Vista Home Basic in magazinele Best Computers costa 324,87 lei.

In ceea ce priveste site-urile care au afisat preturile la Vista, pe fotopipe.ro, spre exemplu, Vista Home Premium (echivalent cu XP Home Edition) putea fi cumparat cu 392,60 lei, in vreme ce Vista Home Basic este listat la pretul de 312 lei.

Branduri noi

Totodata, retailerii au profitat de aceasta oferta pentru a scoate la vinzare noi computere care au preinstalat si noul sistem de operare. „Vom avea promotii foarte bune si, incepind de azi (ieri -n.red.), avem calculatoare special realizate pentru Vista", ne-a declarat Mihai Anton, Regional Sales Manager la Ultra Pro Computers. Compania ofera clientilor computerul Ultra Graphics Vista la pretul de 1999,9 lei. Situatia este similara si in cazul Media Galaxy, care a lansat ieri un nou brand de computere: Myria SE M03 cu procesor Intel Pentium 4531 3.0Ghz, memorie 1024 MB DDR 533 care are preinstalat Windows Vista TM. Noul brand al Media Galaxy costa 2.299 lei si este produs de Complet Electro Serv, membra a grupului Altex.

Totodata, Domo va comercializa dupa 15 februarie computere Expert Digital cu sistem de operare Vista.

Vista scade pretul la hard

Chiar daca unii retaileri s-au grabit sa comercializeze Vista sau chiar sa ofere promotii, acestia se asteapta la vinzari serioase de-abia din a doua parte a anului.

Ei mizeaza insa pe faptul ca noul produs al Microsoft va impulsiona totodata piata produselor hardware. „Nu ne asteptam de la inceput la o crestere spectaculoasa. Credem ca publicul este destul de circumspect, impedimentul principal constind in faptul ca multi utilizatori nu pot sa-si puna Vista din cauza componentelor hardware pe care le au. Dar avem previziuni optimiste, pentru ca lumea s-a interesat de el", ne-a declarat Gavrila, potrivit caruia, pentru a putea folosi Vista, romanii vor incepe sa cumpere tot mai multe componente hard. „Vom avea preturi foarte bune la hardware, pentru a putea vinde in acest fel si software", mai spune oficialul Depozitului de Calculatoare. „Avem 32-33 de produse, mare parte dintre ele hardware, care vor fi la promotie in perioada urmatoare, discounturile fiind in medie de 15-20%", a mai precizat acesta.

Previziuni similare au si reprezentantii Ultra Pro Computers. „Vinzarile vor creste din martie, aprilie. Acum ne concentram pe campanii de promovare, pentru ca trebuie sa ii obisnuim pe consumatori", ne-a mai declarat Anton, potrivit caruia unul dintre marile atuuri ale Vista se refera la faptul ca are pretul sensibil egal cu Windows XP.

Ceva mai optimisti, reprezentantii Flamingo ne-au declarat ca „in primele zile de la lansare estimam o vinzare aproximativa de 400-500 de licente de Microsoft Windows Vista catre partenerii nostri si clientii finali".