Premierul Calin Popescu Tariceanu a fost informat oficial abia ieri de Ministerul Afacerilor Externe, la orele dupa-amiezii, de cazul celor doi muncitori romani retinuti in Irak, suspectati de spionaj. Aceasta in conditiile in care Tariceanu a afl
Premierul Calin Popescu Tariceanu a fost informat oficial abia ieri de Ministerul Afacerilor Externe, la orele dupa-amiezii, de cazul celor doi muncitori romani retinuti in Irak, suspectati de spionaj. Aceasta in conditiile in care Tariceanu a aflat despre retinerea celor doi din presa deoarece ministrul liberal al Afacerilor Externe, Razvan Mihai Ungureanu, nu a catadicsit sa-si informeze seful pe linie de Executiv si de partid.
"Am verificat daca au existat informatii la mine la cabinet si, din pacate, nu au ajuns. Am primit acum o informare din partea Ministerului Afacerilor Externe, cu putin timp in urma", a spus Tariceanu. El a aratat ca autoritatile romane sunt interesate sa inceapa demersurile de solutionare a problemei celor doi romani din Irak, precizand ca situatia este, mai degraba, una de ordin juridic. Premierul a adaugat ca va prezenta mai multe declaratii pe acest subiect dupa "o analiza completa" recunoscand insa ca nu este normal ca, in calitate de prim-ministru, sa nu fie informat de acest caz. Cu toate acestea, liberalii i-au luat apararea lui Ungureanu, vicepresedintele Ludovic Orban sustinand ca, potrivit Constitutiei, ministrul era obligat sa-i informeze doar pe presedinte si pe rudele celor doi retinuti. Pe fundalul acestei harababuri, folosind momentul pentru exercitii de imagine, liderii tuturor partidelor politice au iesit la rampa cautand vinovati. Presedintele conservatorilor, Dan Voiculescu, i-a cerut demisia sefului Serviciului de Informatii Externe, Claudiu Saftoiu, in timp ce parlamentarii PNL i-au solicitat acestuia sa dea explicatii in cadrul comisiilor de specialitate ale Parlamentului. Pana una-alta, cazul retinerii celor doi muncitori romani in Irak tinde sa se transforme, rapid, intr-un nou episod al ciondanelii intre Palate. Intrebat ce parere are despre prestatia presedintelui Traian Basescu vizavi de acest subiect, desi a aflat ultimul, Tariceanu a raspuns ironic: "este o dovada de abilitate a presedintelui". (Razvan GHEORGHE)
PNL acuza Cotrocenii de superficialitate
Liberalul George Scutaru (foto) il acuza pe Basescu de "superficialitate" in legatura cu cazul celor doi romani arestati in Irak, reprosandu-i acestuia ca nu a discutat subiectul in sedinta CSAT din 20 decembrie, la care au participat si reprezentanti ai institutiilor care l-au informat pe seful statului.
"Este socant faptul ca presedintele Basescu a tratat cu atata superficialitate o asemenea informatie, dar si mai surprinzatoare este declaratia sa conform careia azi (joi - n.r.) a declansat demersurile necesare pentru elucidarea situatiei celor doi cetateni romani", declara Scutaru, citat de Mediafax. El s-a intrebat de ce aceste demersuri nu au fost demarate de la 13 noiembrie, amintind ca potrivit articolului 17 din Constitutie, "cetatenii romani se bucura in strainatate de protectia statului roman", iar articolul 80 din Legea fundamentala mai arata ca "presedintele Romaniei reprezinta statul roman". De asemenea, Scutaru se intreaba de ce presedintele nu a intreprins nimic pentru cei doi romani arestati, spre deosebire de cazul jurnalistilor romani rapiti in Irak, cand s-a constituit o celula de criza pentru a coordona activitatea institutiilor care puteau participa la rezolvarea problemei. "In final, se pune intrebarea de ce Basescu nu a discutat in sedinta CSAT din 20 decembrie 2006 cazul celor doi cetateni romani arestati in Irak, desi la masa se aflau si reprezentantii institutiilor care l-au informat pe marginea acestei situatii", mai afirma Scutaru. (R.G.)
Ludovic Orban, vicepresedinte PNL
"Doar presedintele trebuia informat"
"Obligatia Ministerului Afacerilor Externe este sa informeze presedintele Romaniei si familiile celor doi romani retinuti in Irak. Presedintele este reprezentantul statului, iar statul, conform Constitutiei, isi protejeaza cetatenii. Obligatia lui Razvan Mihai Ungureanu era aceea de a-l informa pe presedintele Traian Basescu." (R.G.)
Cazul celor doi romani, tratat pe scurt de presa straina
Daca presa europeana a preferat sa acorde mai multa atentie vizitei lui Bill Gates la Bucuresti, ziarul american International Herald Tribune informa, ieri, despre cazul celor doi romani retinuti de fortele coalitiei din Irak, citand declaratiile recente ale oficialilor de la Bucuresti.
"Cei doi romani, un tamplar si un electrician, sunt retinuti din data de 31 octombrie 2006, dupa ce au fost surprinsi in timp ce faceau fotografii si filmau, fara vreo permisiune, intr-o baza militara americana din Irak", nota IHT, adaugand ca romanii lucrau la o baza pentru un contractor american din mai 2006. Ziarul cita si declaratia de miercuri a ministerului roman de Externe, conform careia celor doi muncitori romani le-a fost acordata asistenta, iar autoritatile SUA au dat asigurari Bucurestiului ca arestatii vor avea parte de o audiere rapida.
"De la Bruxelles, presedintele Traian Basescu declara, in aceeasi zi, ca cei doi au fost retinuti sub suspiciunea comiterii unor activitati ilegale, dar este increzator ca situatia se va rezolva conform legii", sublinia ziarul american, indicand ca Romania este un aliat important al SUA avand un contingent de 600 de militari in Irak si 800 in Afganistan.
De asemenea, agentia internationala Reuters relata, miercuri, ca electricianul Nelu Ilie (40 de ani) si tamplarul Adrian Gancean (39 de ani) au fost retinuti de fortele multi-nationale din Irak sub suspiciunea ca ar fi filmat ilegal anumite facilitati militare. "Politia militara i-a arestat la data de 31 octombrie 2006. Se afla in custodia SUA. La acest moment, fac obiectul unei anchete", nota Reuters, citandu-l pe purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, Corina Vintan, si precizand ca Ilie si Gancean ar fi fost capturati in localitatea Ramadi, la vest de Bagdad. Agentia de presa amintea, totodata, ca cei doi lucrau in Irak din mai, anul trecut, pentru o fabrica de imbuteliere a apei plate folosite de soldatii americani detasati in regiune. (A.M.L., L.P.)
Mircea Geoana, presedintele PSD
"Penibil si ilar"
Liderul pesedistilor Mircea Geoana a sustinut ieri ca declaratia presedintelui legata de cei doi muncitori romani retinuti in Irak a fost una "penibila si ilara".
"Presedintele recunoaste ca a primit cu doua luni si jumatate in urma o informare despre soarta a doi cetateni romani, care au fost uitati de statul roman, timp de doua luni si ceva, intr-o situatie grava si dificila in Irak", a spus Geoana. Potrivit acestuia, institutiile statului, Ministerul de Externe, Serviciul de Informatii Externe si Presedintia Romaniei trateaza "cu dispret si cu indiferenta" soarta a doi cetateni romani, care sunt la fel de importanti ca si ziaristii romani rapiti in Irak acum doi ani. "Numai ca diferenta fata de acum este ca atunci era un moment mai interesant pentru presa. Traian Basescu este presedinte atunci cand este un subiect interesant pentru presa si nu este presedinte pentru toti romanii", a mai spus Geoana. (D.I.)
Recomandari si avertizari
MAE a profitat de ocazia intrebarilor puse de ZIUA pentru a face cateva recomandari de ordin practic romanilor aflati in afara granitelor, mai exact pentru a le "reaminti (...) obligatia de a respecta legile si regulile locale".
"Institutiile si legile romane nu pot produce actiuni sau efecte pe teritoriul altor state. In situatia incalcarii legislatiei locale, interventia statului roman, prin intermediul ambasadelor si consulatelor, este limitata de normele dreptului international", avertizeaza MAE pentru ca, pe final, sa enumere prerogativele corpului diplomatic aflat in misiune. "Personalul consular nu poate acorda asistenta juridica, nu isi poate asuma reprezentarea cetatenilor romani in fata autoritatilor locale, nu poate desfasura anchete sau investigatii, nu poate interveni in procedurile judiciare si nu poate influenta deciziile autoritatilor sau ale instantelor de judecata", noteaza comunicatul expediat de institutia din Aleea Alexandru, precizand ca "responsabilitatea respectarii legilor in strainatate si cea a asigurarii reprezentarii in Justitie in cazul instituirii unor proceduri judiciare revine in mod individual fiecarui cetatean roman".
MAE: "Anual sunt mii de situatii similare"
Ministerul condus de Ungureanu a gasit o scuza stupefianta in scandalul romanilor arestati pentru spionaj.
In virtutea legii 544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public, am adresat MAE o serie de intrebari, solicitand sa ni se comunice in baza carei legi au fost retinuti, in Irak, cetatenii romani Adrian Gancean (foto stanga) si Nelu Ilie (foto dreapta). Am cerut, de asemenea, o clarificare cu privire la instanta in fata careia vor comparea cei doi, in situatia in care vor fi trimisi in judecata de autoritatile militare americane, legislatia aplicabila (codul penal american sau codul penal irakian) in cazul lor, precum si in privinta aparatorilor legali ai acestora. MAE a fost solicitat sa ne comunice, totodata, daca a initiat vreo procedura in vederea facilitarii unei vizite din partea familiilor, respectiv sa detalieze masurile intreprinse pana la acest moment cu privire la situatia celor doi. Nu in ultimul rand, ZIUA s-a adresat institutiei din Aleea Alexandru pentru a afla exact cand a adus cazul Gancean-Ilie in atentia Cotrocenilor. In replica la solicitarile specifice ale ZIUA, MAE a preferat sa ne raspunda printr-un comunicat standard, in care suntem anuntati ca "MAE acorda asistenta consulara pentru 7291 de cetateni romani in intreaga lume fata de care s-a dispus masura arestarii preventive sau aflati in executarea unei pedepse privative de libertate, ca urmare a unei condamnari definitive". Si totusi, "gestionarea unei situatii de acest gen se incadreaza in activitatea de rutina", ne asigura MAE, cu precautia ca, "anual, se inregistreaza mii de situatii similare, in care sunt implicati cetateni romani", vine explicatia din Aleea Alexandru.
Discretie la cerere
Potrivit MAE, musamalizarea cazului Gancean-Ilie, inclusiv in fata rudelor, s-ar fi facut la solicitarea expresa a romanilor, care "au insistat ca familiile din Romania sa nu fie anuntate asupra incidentului pana la clarificarea situatiei, respectiv a punerii lor sub acuzare sau a eliberarii lor". Gancean si Ilie si-au reinnoit aceasta cerere pe data de 26 noiembrie 2006, cand un reprezentant diplomatic al statului roman i-a vizitat. "Acestia au solicitat tratarea cu discretie a cazului de catre autoritatile romane, solicitand informarea unor persoane indicate de cei doi, lucru realizat de catre ambasada, telefonic si prin e-mail, atat in intervalul 27-28 noiembrie 2006, cat si ulterior", precizeaza MAE in acest sens. "Ulterior, comandantii militari ai bazei unde sunt retinuti in prezent cei doi au comunicat Ambasadei Romaniei ca, datorita anchetei preliminare in desfasurare, isi rezerva optiunea de a permite contactarea celor doi doar de catre echipele Comitetului International al Crucii Rosii (CICR)", adauga textul, cu mentiunea ca "CICR nu are reprezentare la Bagdad". Efortul diplomatilor romani de contactare a CICR in vederea mentinerii legaturii cu cei doi avea sa se materializeze abia la 21 decembrie 2006, cand reprezentantii organizatiei internationale anuntau ca Gancean si Ilie aveau sa fie vizitati la inceputul lui 2007. Astfel, "la 24 ianuarie 2007, o delegatie a CICR i-a vizitat pe cei doi cetateni romani la baza unde sunt retinuti", cinci zile mai apoi, Ambasada SUA la Bagdad a comunicat reprezentantei romane din Capitala irakiana "ca au fost intreprinse demersuri pentru programarea in avans a audierii finale a celor doi cetateni romani, in vederea stabilirii cu exactitate a circumstantelor ce au condus la retinerea lor". (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.