Presedintele bursei de electricitate OPCOM, Victor Ionescu, a acuzat, ieri, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) de intarzierea dezvoltarii pietei de energie cu 8-9 luni, ca urmare a tergiversarii aprobarii unor cereri
Presedintele bursei de electricitate OPCOM, Victor Ionescu, a acuzat, ieri, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) de intarzierea dezvoltarii pietei de energie cu 8-9 luni, ca urmare a tergiversarii aprobarii unor cereri ale operatorului. OPCOM este detinuta de Transelectrica, dar activitatea bursei este in intregime reglementata de ANRE.
"In anul 2006, am avut doua proiecte importante, unul fiind rolul de contraparte pe care operatorul pietei de energie OPCOM trebuie sa si-l asume in tranzactiile cu energie, celalalt fiind introducerea contractelor de tip forward. Anul trecut nu am lansat nici unul din aceste produse, pentru ca nu au fost aprobate de ANRE", a spus Victor Ionescu, informeaza Mediafax. Potrivit acestuia, OPCOM a transmis Autoritatii 12 scrisori pentru aprobarea proiectelor propuse, insa ANRE nu a transmis nici un raspuns.
Referindu-se la afirmatiile unor reprezentanti ai Bursei Romane de Marfuri privind lipsa de transparenta a tranzactiilor cu energie, Ionescu a spus ca, daca ANRE ar dori, "ar putea modifica intr-o singura zi procedurile de transparentizare". "Daca ANRE a constatat o deficienta a procedurilor, atunci ANRE ar fi trebuit sa actioneze", a spus Ionescu. De asemenea, cand a fost lansata platforma Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale (PCCB), OPCOM a cerut publicarea preturilor la care se incheie licitatii si a solicitat si aprobarea de catre ANRE pentru existenta unui contract standard in tranzactiile cu energie, insa ANRE nu a transmis nici un raspuns. "ANRE ar trebui sa-si asume politica energetica a Guvernului. ANRE este nemultumita de activitatea OPCOM, dar nu mentioneaza la care activitati se refera", a spus Ionescu. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.