Procurorii botosaneni explica randamentul slab al solutionarii dosarelor prin numarul prea mare de femei-anchetator.

In bilantul pe anul trecut al Parchetului de pe linga Tribunalul Botosani, in care se arata ca procurorii nu au solutionat decit ceva mai mult de jumatate din dosarele pe care le-au avut in lucru, se face referire la vulnerabilitatea institutiei, care ar fi cauzata de numarul mare de femei procuror. Dintre cele 22 de posturi de procurori din tot judetul, 17 sint ocupate de femei.

Procurorul Aurel Simion, purtator de cuvint al institutiei, a fost de acord cu faptul ca acest raport poate constitui o deficienta in instrumentarea dosarelor. Referitor la femeile procuror, el a declarat ca „randamentul este mai putin eficient, avind in vedere mai ales situatiile in care este vorba despre deplasarea la eveniment si cercetarea evenimentelor ca atare, care implica deplasarea pe timp de noapte, simbata, duminica. Conditiile meteo sint cele care sint. Conditiile din teren sint altele decit cele de la sediul unitatii si atunci evident ca sint probleme".

„O chestiune de prejudecata"

Femeile procuror au ripostat imediat si au spus ca intre munca lor si cea a barbatilor nu este nici o diferenta, astfel incit activitatea Parchetului nu are cum sa fie influentata de distributia pe sexe a procurorilor. „Cred ca este o chestiune de prejudecata si cu asta cred ca am spus totul", a afirmat Florina Pilos, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe linga Tribunalul Botosani.

Anul trecut, fiecare procuror botosanean a avut de solutionat, in medie, cite 650 de dosare si a reusit sa finalizeze ceva mai mult de jumatate. Principalul motiv al acestei stari il reprezinta totusi deficitul de procurori, care la Botosani este de aproximativ 40%.