Sistemul de impozitare pentru piata de capital ar putea intra in normalitate.

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat ieri ca exista posibilitatea ca diferendul dintre institutia pe care o conduce si reprezentantii pietei de capital sa se rezolve. „Ne gindim la o solutie", spune Vladescu, „care sa multumeasca ambele parti".

Potrivit ministrului, ordinele date sint in conformitate cu legea si, prin urmare, trebuie respectate ca atare, insa seful Finantelor a sustinut ca-si doreste in acelasi timp sa mentina si calitatea pietelor.

Dupa cum se stie, in semn de protest fata de actualul sistem de impozitare, reprezentantii pietei de capital au suspendat timp de o ora sesiunea de tranzactionare din 25 ianuarie 2007. Conducerea BVB reprosa Fiscului impozitarea cistigurilor brute, si nu nete, asa cum ar fi fost normal. Mai simplu spus, normal era ca unui investitor sa-i fie impozitat ce a cistigat din totalitatea operatiunilor efectuate. Pentru ca pe unele actiuni a cistigat, iar pe altele poate a pierdut. Fiscul dorea ca la inceputul anului sa fie impozitate doar acele actiuni pe care omul a cistigat, urmind ca investitorul sa declare mai tirziu si operatiunile pe care a pierdut, iar suma de bani data in avans sa-i fie returnata mai tirziu.