Cine a pierdut si cine a cistigat din scandalul biletelului „roz"? Aceasta intrebare sta inca pe buzele tuturor celor care au urmarit cu atentie, ba chiar cu pasiune, desfasurarea ostilitatilor.

Cum era de asteptat, presa si apoi comentatorii au inghitit cu pofta primul sondaj care le-a iesit in cale. S-a intimplat sa fie cel al IMAS. Institutul patronat, culmea, chiar de catre un deputat PSD, Alin Teodorescu, da o cadere importanta a PSD, de la 19% in noiembrie la 16% in ianuarie. Titlu mare pe prima pagina a ziarelor: „PSD lovit in plex de scandalul biletelelor". Titlu aparent justificat, daca tinem cont ca atit Alianta, cit si presedintele Basescu apar drept cistigatori, cu procente de incredere si intentii de vot mai mari fata de aceeasi perioada de referinta (noiembrie 2006). „Cotidianul" a pus mina ieri pe alte doua sondaje care dau peste cap concluzia rezultata din cel al IMAS.

Atit sondajul INSOMAR, cit si cel al CSOP, acesta din urma comandat de PD, dau, invers, o cadere semnificativa a presedintelui (-12%) si a Aliantei PNL-PD (-4%) si un scor mult mai bun pentru PSD. Ce sa mai intelegi si, mai ales, pe cine sa crezi? Din punctul nostru de vedere, nu e nimic de neinteles. Dar cum sondajele sint de regula citite cu picioarele si comentate cu sufletul, confuzia e la ea acasa. IMAS realizeaza sondajul, in teren, in perioada cind scandalul abia prindea contur (12-18 ianuarie).

In 11 ianuarie, seara, Elena Udrea lansa acuzatia cu biletelul, iar confirmarea existentei lui avea sa vina abia dupa o saptamina, adica exact cind IMAS incheia cercetarea. Prin urmare, slabe sanse ca romanii sa-si fi format deja o opinie legata de scandal. Sondajul IMAS, care indica o cadere a PSD, e irelevant in chestiune.

Spre deosebire de IMAS, atit INSOMAR, cit si CSOP masoara, in cercetarile lor, opinii deja conturate in legatura cu scandalul, iar acestea sanctioneaza puterea (presedintele si Alianta) si par sa avantajeze PSD. Cele doua sondaje nu prind insa conflictul in care sint implicati in prim-plan PSD si presedintele Basescu, legat de procedura de suspendare, acestea fiind realizate inainte de declansarea lui. Pariaza cineva?

Citeste si Basescu, sub 50% intr-un sondaj secret facut de PD