Anchetarea unor jurnalisti pentru violarea secretelor de aparare si inchiderea unui site ce il parodiaza pe cel al MAE sint bilele negre din dreptul Romaniei in raportul Reporters sans Frontières (RSF) pe 2006.

2006 a debutat cu acuzele lansate la adresa jurnalistilor Sebastian Oancea si Marian Girleanu, de la "Ziua" si "Romania libera", urmariti de Ministerul Apararii pentru detinerea si divulgarea unui CD ce continea imagini ale Armatei romane din Irak si Afganistan, noteaza raportul RSF. "Procedurile de urmarire au fost angajate, chiar daca redactiile au decis sa nu publice informatiile si sa le predea catre SRI", se declara in sectiunea alocata Romaniei. Organizatia mai semnaleaza inchiderea, in luna iunie, a site-ului dezvoltat de doi ziaristi de la "Ziua", in care se parodiaza pagina de Internet a MAE. "Desi decizia nu era in competenta ministerului, firma ce gazduia pagina a oferit informatii despre jurnalisti, violind legea de protectie a informatiilor personale", se mai spune in raport. RSF saluta, pe de alta parte, dezincriminarea din Codul penal a calomniei si insultei, in iunie 2006. Initiativa a durat insa doar citeva luni, Curtea Constitutionala intorcind legea pe motiv de neconstitutionalitate.

Democratii tot mai lase

RSF a denuntat "lasitatea" si "renuntarea" statelor democratice de a apara libertatea presei in 2006, an considerat cel mai singeros pentru jurnalisti din 1994 incoace. Irak, Mexic, Filipine, Rusia, China si Liban sint tarile cele mai periculoase din acest punct de vedere, acestea fiind descrise drept "pradatori ai libertatii de expresie". Uniunea Europeana continua sa nu vorbeasca despre violarile masive ale libertatii de a gindi, a vorbi si a scrie in tarile cu care a incheiat parteneriate, considera cei de la RSF. In privina caricaturilor lui Mahomed, care au declansat valuri de violente, instantele europene nu au "asigurat un minimum de securitate" Danemarcei, ai carei reprezentanti diplomatici erau vizati in mod direct, si "jurnalistilor europeni sau arabi amenintati sau arestati". Lista acuzatilor RSF cuprinde si Statele Unite, ca urmare a mentinerii in detentie la Guantanamo, fara a-l fi pus sub acuzatie, a unui jurnalist de la Al-Jazeera, precum si din cauza incarcerarilor "repetate" ale jurnalistilor care refuza sa-si dezvaluie sursele.

Ostilitate mondiala

Organizatia si-a manifestat nelinistea in ceea ce priveste situatia din America Latina si a amintit de asasinarea a circa zece jurnalisti in Mexic, "discursurile din ce in ce mai violente" ale presedintelui venezuelean Hugo Chavez, sau "degradarea situatiei din Bolivia". In Irak, 2006 a fost anul cel mai singeros pentru angajatii media de la invazia din 2003, mai spune raportul RSF: 65 de morti. Inchiderea posturilor de televiziune sunnite care au difuzat imagini ale manifestantilor impotriva executiei lui Saddam Hussein sau arestarea junor urnalisti s-au numarat printre masurile restrictive ale autoritatilor aratate cu degetul de RSF.