"Nu vrem ca armata americana sa utilizeze Irakul drept teren pentru a ataca Iranul sau Siria si nu vom accepta nici ca Iranul sa utilizeze Irakul pentru a ataca militari americani", a comentat el, oferind, totodata disponibilitatea Bagdadului de a me
"Nu vrem ca armata americana sa utilizeze Irakul drept teren pentru a ataca Iranul sau Siria si nu vom accepta nici ca Iranul sa utilizeze Irakul pentru a ataca militari americani", a comentat el, oferind, totodata disponibilitatea Bagdadului de a media "solutionarea problemelor intre Washington si Teheran, daca este posibil". "Toata lumea trebuie sa respecte suveranitatea Irakului", a insistat Maliki. Interviul lui Maliki constituie o replica la faptul ca, saptamana trecuta, seful Casei Albe, George W. Bush, a autorizat fortele americane sa captureze sau sa ucida orice agent iranian "identificat" ca opereaza in Irak. De asemenea, Bush a avertizat Iranul, luni, ca, daca isi intensifica actiunea militara in Irak in dauna soldatilor americani si a irakienilor inocenti, SUA vor "reactiona ferm". Bush a decis sa combata mai energic activitatea iraniana in Irak sustinand ca a semnalat, la finele anului trecut, un sprijin iranian intensificat al militienilor angajati in violente anticonfesionale si o implicare mai pronuntata in furnizarea dispozitivelor explozive intrebuintate impotriva soldatilor americani.
Washingtonul a aprobat organizarea, de catre Guvernul de la Bagdad, luna viitoare, a unei conferinte regionale cu vecinii Irakului, vizand in special participarea Siriei si Iranului.
Diplomatia irakiana a invitat, deja, la conferinta, reprezentanti ai tarilor vecine si ai unor organisme internationale islamice. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.