Cinci programe operationale entru contractarea banilor de la UE vor fi trimise la Bruxelles in urmatoarele zile. Guvernul va aproba alte doua programe saptamina viitoare.

Romania va beneficia, in perioada 2007-2013, de 19,7 miliard
Cinci programe operationale entru contractarea banilor de la UE vor fi trimise la Bruxelles in urmatoarele zile. Guvernul va aproba alte doua programe saptamina viitoare.

Romania va beneficia, in perioada 2007-2013, de 19,7 miliarde de euro din fondurile structurale si de coeziune. Pentru a demara negocierile oficiale privind utilizarea fondurilor structurale, autoritatile romane trebuie sa transmita Comisiei Europene programele operationale. In ultima sedinta de Guvern au fost aprobate primele cinci programe operationale referitoare la transporturi, mediu, resurse umane si asistenta tehnica.

Acestea planifica investitia unei sume totale de 19,9 miliarde de euro, bani care provin din fondurile structurale si cofinantarea din partea statului roman. Saptamina viitoare vor fi aprobate si celelalte programe sectoriale (cresterea competitivitatii economice si dezvoltarea capacitatii administrative).

Ghiduri de aplicatie pentru beneficiari

Pentru ca banii sa poata fi accesati, autoritatile romane care raspund de implementarea programelor vor elabora, in perioada urmatoare, ghiduri complete de aplicatie pentru beneficiari. Aceasta masura se impune intrucit Comisia Europeana a constatat ca unul dintre principalele motive pentru care rata de absorbtie a fondurilor structurale in noile state membre nu este maxima este necunoasterea suficienta a procedurilor de accesare a fondurilor si de elaborare a proiectelor.

Transporturile vor primi 5,6 miliarde de euro

Pentru dezvoltarea regionala, in perioada 2007-2013, vor putea fi accesate 3,7 miliarde de euro de la UE si 713 milioane de euro de la bugetul de stat. Domeniul transporturilor va beneficia de 5,6 miliarde de euro (4,5 miliarde de euro de la UE, iar 1,1 miliarde de euro reprezinta cofinantare nationala). Suma pentru mediul inconjurator este de 5,5 miliarde de euro, din care un miliard este finantare nationala. Dezvoltarea resurselor umane va beneficia de 3,5 miliarde de euro, la care se adauga 635 de milioane de euro, cofinantare nationala. Proiectele pentru publicitate generala si comunicare pentru ca populatia sa fie informata vor beneficia de 200 de milioane de euro (170 de milioane de euro de la UE si restul de la statul roman).


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.