Guvernul va adopta o decizie privind oportunitatea exproprierii imobilului Cathedral Plaza dupa ce instanta se va pronunta in acest litigiu, deoarece preluarea de catre stat a cladirii ar constitui o ingerinta in sfera autoritatii judecatoresti, a
Guvernul va adopta o decizie privind oportunitatea exproprierii imobilului Cathedral Plaza dupa ce instanta se va pronunta in acest litigiu, deoarece preluarea de catre stat a cladirii ar constitui o ingerinta in sfera autoritatii judecatoresti, au declarat pentru Mediafax surse din Guvern.
Comisia interministeriala constituita pentru analizarea solicitarilor Senatului de expropriere a terenului si constructiei aferente proiectului Cathedral Plaza a prezentat Guvernului, in sedinta de ieri, concluziile verificarilor si propuneri de actiune, afirma sursele citate. Comisia a amintit Guvernului ca pe rolul instantelor de judecata exista o serie de procese pentru sistarea lucrarilor si anularea autorizatiei de construire a cladirii, ceea ce impiedica interventia legislativului sau Executivului.
Arhipescopia Romano-Catolica de Bucuresti a solicitat in repetate randuri ca lucrarile la imobilul de 74 de metri care pune in pericol Catedrala Sf. Iosif sa fie oprite pe durata procesului. Cu toate acestea, cererea fireasca a fost respinsa de instante, intre timp scheletul imobilului ajungand la etajul zece. "Prin promovarea unui act normativ de expropriere, inainte de pronuntarea instantei judecatoresti asupra legalitatii autorizatiei de construire, exista riscul ca statul roman sa plateasca despagubiri unei parti, fara sa poata folosi ulterior imobilul. Oprirea lucrarilor poate fi decisa tot de instanta, prin ordonanta presedintiala", au declarat sursele din Comisie, aproband, practic, continuarea lucrarilor. Aceasta in ciuda protestelor societatii civile, declansate de Asociatia Civic Media si sprijinite de Grupul Pro Bucuresti, si de solicitarile formulate de Suveranul Pontif, Papa Benedict al XVI-lea catre autoritatile Romaniei. Practic, Guvernul a dat ieri din nou castig de cauza firmei Millenium, suspectate de masinatii in sferele puterii si Justitiei. Senatul Romaniei, in schimb, ceruse imperativ Guvernului - in urma unei anchete proprii care demonstrase numeroase nereguli -, sa dispuna incetarea lucrarilor si exproprierea firmei Millenium, cu despagubirile de rigoare.
Senatul a cerut dreptate pentru Catedrala
Plenul Senatului a adoptat, la mijlocul lunii noiembrie, cu 55 de voturi "pentru", 21 "impotriva" si 5 abtineri, o Hotarare privind aprobarea raportului de activitate al Comisiei de investigare a legalitatii si oportunitatii construirii imobilului Cathedral Plaza in imediata apropiere a Catedralei Romano-Catolice Sfantul Iosif. "Comisia solicita Guvernului Romaniei ca, prin Inspectoratul de Stat in Constructii, sa revada printr-un control cronologic, amanuntit si riguros, legalitatea si oportunitatea tuturor documentatiilor de specialitate referitoare la proiectarea, autorizarea si construirea imobilului Cathedral Plaza si sa dispuna oprirea deindata a realizarii constructiei", se preciza in raportul parlamentarilor. In Hotararea Senatului se solicita Guvernului "sa fundamenteze de urgenta, in maximum 15 zile, un proiect de lege pentru declararea utilitatii publice de interes national a imobilului Cathedral Plaza, teren si constructie in curs de realizare, si sa urmeze de urgenta procedurile de expropriere si de stabilire a despagubirilor".
Raportul Comisiei mai preciza ca "Guvernul va dispune deindata" oprirea lucrarilor de constructii pana la adoptarea legii de utilitate publica, definitivarea procedurii de expropriere si punerea in posesie a expropriatorului.
Senatorii mai doreau ca Ministerul Public sa cerceteze aspectele legate de realizarea proiectului si a constructiei Cathedral Plaza, pentru a stabili, "daca este cazul", responsabilitatea penala a celor implicati. "Luand act de impactul negativ al realizarii proiectului si constructiei denumite Cathedral Plaza in relatiile cu Sfantul Scaun, Comisia solicita MAE actiuni urgente de explicare si prezentare a solutiilor adoptate de Parlamentul Romaniei si Guvern", se mai arata in raportul aprobat de Senat. Decizia Senatului privind cererea de suspendare a lucrarilor a fost atacata de reprezentantii firmei de constructii Millennium Building Development.
Guvernul si-a adus aminte de protejarea monumentelor istorice
In sedinta de ieri s-a propus totodata modificarea si completarea, pana in luna octombrie 2007, a reglementarilor privind continutul cadru al documentatiilor de urbanism si a Legii 422/2001 referitoare la monumentele istorice, prin introducerea unor masuri suplimentare de protejare, elaborarea unor Coduri ale urbanismului si constructiilor, iar pe termen lung se are in vedere o revizuire integrala a legislatiei in domeniu.
Comisia a explicat Guvernului ca legislatia in vigoare asigura premisele unei dezvoltari durabile a teritoriului, inclusiv pentru protectia monumentelor, dar fenomenele negative legate de constructii sunt determinate, in general, de decizii eronate ale autoritatilor locale, interpretarea eronata sau abuziva a prevederilor legale, deficitul de personal calificat in administratie si insuficienta indrumare metodologica in aplicarea legislatiei. "Ca certitudine, se impune modificarea articolelor 47-48 din Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, referitoare la atributiile consiliilor locale si ale primarului", sustin sursele. (D.E.)
75 de metri de beton
Proiectul Cathedral Plaza vizeaza construirea langa Catedrala Romano-Catolica "Sfantul Iosif" din Capitala - considerat monument istoric - a unei cladiri de birouri cu patru nivele la subsol, cu garaje pentru 200 de masini, parter si 19 etaje, de 75 metri inaltime. Pentru aceasta constructie, Primaria Sectorului 1 a emis o autorizatie de constructie la 24 februarie 2006, lucrarile fiind incepute la 9 martie 2006.
O luna mai tarziu, Arhiepiscopia Romano-Catolica din Capitala a actionat in judecata firma de constructii si toate institutiile statului care au avizat proiectul, solicitand anularea autorizatiilor si avizelor eliberate. Reprezentantii Arhiepiscopiei au afirmat pe baza studiilor de specialitate ca prezenta unei constructii de 75 metri inaltime in imediata vecinatate a Catedralei Sfantul Iosif va pune in mare pericol existenta edificiului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.