Ca si-nainte, noua reglementare a starnit protestele melancolice ale catorva aparatori ai identitatii nationale cu marca ovina; la fel ca Decebal si Stefan cel Mare, baba Dochia si Toma Alimos, transhumanta face parte din trecutul nostru. Dar mai fac
Ca si-nainte, noua reglementare a starnit protestele melancolice ale catorva aparatori ai identitatii nationale cu marca ovina; la fel ca Decebal si Stefan cel Mare, baba Dochia si Toma Alimos, transhumanta face parte din trecutul nostru. Dar mai face ea parte din prezentul Romaniei (daca excludem relatia stransa dintre transhumanta si emergenta lui Gigi Becali in viata noastra)? Cand terenurile de pasunat nu mai sunt de multa vreme ale nimanui, sa pasca cine-o vrea pe ele, cand tremuram de boala vacii nebune si gripa aviara, iar convietuirea omului cu animalul (altul decat cel de companie) s-a vadit o idee nu tocmai inspirata, controlul asupra fondului animalier e un pas aproape inevitabil spre deliciile asepticei vieti europene.
Paradoxal, exista o legatura subtila intre sfarsitul transhumantei si discutiile de mai acum o luna, provocate de afirmatiile scriptice pro-stanga ale lui Dragos Bucurenci, instantaneu combatute din toate partile, cu felurite argumente. De fapt, articolul exaltat al lui Bucurenci (patruns de un ton de sfidare tinereasca) si urmarile lui au dezvaluit inca o data o trista realitate: Romania nu are un discurs de stanga, nici intelectual si cu atat mai putin politic. Un partid social-democrat care face alianta cu extrema dreapta si e banuit de afinitati cu liberalii si un partid democrat, intr-o coalitie de centru-dreapta, care trece la populari nu sunt niste exemple prea convingatoare de stanga. Intr-o tara in care comunismul, socialismul, social-democratia si stanga sunt asimiliate, in bloc, unei singure idei - proaste, nici o mirare ca PSD-ul, de pilda, nu a facut caz ideologic de introducerea venitului minim garantat, unul din extrem de putinele lucruri pe care le-a avut in comun cu agenda stangii europene. Era o metoda de atragere a voturilor, nu o chestiune de ideologie. Cat despre intelectualii de stanga, ei exista printre universitarii tineri, dar de cele mai multe ori aceste convingeri ideologice si le aplica exclusiv in studii si argumentatii academice; cei care ies din acest perimetru sigur, daca nu au forta de a-si sustine inclusiv cu tehnici "murdare" punctele de vedere, risca sa si-o ia dupa cocoasa asa cum a patit-o Sorin Adam Matei cu "Boierii mintii" lui.
Desi ar da oricand mana cu Tony Blair, vor protectie sociala si acces la banii statului, stanga nu le suna bine romanilor.
De ce e bine ca s-a terminat cu transhumanta tine de o argumentatie nu de bun-simt (si bunul-simt "simte" ideologic), ci de una valoric-ideologica, de raspunsul transant la cateva intrebari: societatea (prin al carei spatiu vital se plimba oile) sau individul (proprietarul de turma)? Cineva ar trebui sa-si asume aceasta argumentatie, mai la stanga sau mai la dreapta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.