Curtea Constitutionala a motivat ieri sentinta prin care a considerat ca dezincriminarea insultei si cea a calomniei au fost neconstitutionale.

Sapte voturi pentru si doua opinii separate este scorul cu care Curtea Constitutionala a decis ca scoaterea insultei si a calomniei din Codul penal reprezinta incalcari ale Constitutiei. Curtea a fost sesizata de trei persoane fizice care se judecau pentru fapte de calomnie, in calitate de parti vatamate, si care, prin dezincriminarea acestei infractiuni, au considerat ca li s-a incalcat dreptul constitutional la propria imagine. Conform procedurii, Curtea a solicitat puncte de vedere de la mai multe institutii. Guvernul, Avocatul Poporului si cele trei instante in care exceptiile au fost ridicate au considerat la unison ca dezincriminarea acestor fapte nu incalca principiile constitutionale, in timp ce presedintii celor doua Camere ale Parlamentului nu si-au comunicat punctele de vedere.

Curtea Constitutionala a considerat insa exact invers. Plecind de la paragraful din Constitutie, potrivit caruia demnitatea omului reprezinta o valoare suprema, cei sapte judecatori au apreciat ca, prin dezincriminarea calomniei si a insultei, Parlamentul ar fi abdicat de la apararea unor valori ocrotite de Constitutie. De asemenea, judecatorii au considerat ca aceste valori nu pot fi aparate pe calea dreptului civil, intrucit Ądezonoarea este prin natura sa ireparabila, iar demnitatea umana nu poate fi evaluata in bani si nici compensata prin foloase materiale".

Presedintele Curtii, Ioan Vida, si judecatorul Kozsokar Gabor au facut opinie separata. Ei au considerat ca dezincriminarea celor doua fapte nu e neconstitutionala, intrucit Constitutia nu impune mijloacele juridice prin care statul apara anumite valori, ci le lasa la aprecierea legiuitorului, in functie de frecventa, gravitatea si consecintele anumitor fapte. Oarecum ironic, ei au adaugat ca Ądemnitatea umana, nefiind evaluabila in bani, nici sanctiunile penale nu sint de natura sa asigure mai multe satisfactii". Ei mai atrag atentia ca, prin aceasta decizie, Curtea a reincriminat insulta si calomnia, adica a jucat rol de legiuitor, fapt interzis expres de Constitutie.