Presedintele Microsoft a fost aici. L-am primit tembel, ca fetele dintr-un satuc atunci cind trece secretarul primariei din oras cu Dacia noua pe ulita.

Am impodobit cel mai mare bulevard din capitala Romaniei cu stegulete cu Windows Vista, am scris in ziare toata biografia lui Bill Gates, stim si cit are la pantof, am speculat pe baza unor informatii contradictorii pe unde vine, cind aterizeaza, unde se cazeaza, ce maninca, citi bodyguarzi are, ne-am inghesuit la aeroport sa facem poze unei masini in miscare. Ca asa stim noi sa fim primitori, „sa ne traiti tovarasele, o fripturica, un spritulet, un abuzel, o arogantica, o incalcarica a legiutelor, un dispretulet pentru prostutii de contribuabilicuti". Bill Gates a plecat de la aeroport fara girofaruri in fata, ba chiar a stat la semafor ca orice om, fapt care a stirnit oftaturi de placere in multime si a facut presa sa scrie ca Bill Gates ne-a dat lectii de modestie.

A doua zi, presedintele Romaniei i-a explicat presedintelui Microsoft ca, la inceputul anilor ’90, Romania pirata Microsoft Office cel mai mult din lume. Iar acest fapt, dupa parerea domnului Basescu, a fost un lucru bun pentru ca asa au aparut tinerii pregatiti, deci pirateria a reprezentat, de fapt, o investitie in prietenia cu Bill Gates, caruia ii disparea zimbetul treptat in timp ce asculta. Apoi a vorbit despre respectul fata de lege pe care Bill i-l inspira, ceea ce, daca nu l-am cunoaste pe Basescu, am putea interpreta drept o gluma subtila, avind in vedere faptul ca Bill a fost arestat de cel putin doua ori in tinerete, iar Microsoft se judeca in prezent cu Uniunea Europeana si cu o gramada de state si de companii din intreaga lume pentru practici anticoncurentiale si alte astfel de rafinamente. Dupa care, presedintele Romaniei l-a elogiat si l-a decorat pe omul-simbol Bill Gates, fara sa uite sa se mire in public ca acesta are un program incarcat si se trezeste la sapte dimineata, in loc sa stea pe o insula si sa dea un telefon, la misto, dimineata, sa afle cum s-ar putea distra in ziua respectiva.

Sper sa nu fiu inteles gresit. Vizita lui Bill Gates in Romania a fost un lucru important si deosebit pentru aceasta tara. Este cel mai bogat om din lume, a schimbat tehnologia mondiala, a angajat multi romani bine pregatiti, facind ca romana sa fie a doua limba vorbita la Redmond dupa engleza. De aceea, cred ca ne puteam abtine de la bilciul si isteria cu care tratam subiectele cu oameni impuscati in cap de pilotul Iovan sau ultima cucerire a lui Mutu. Am avut, macar o data, ocazia sa dam dovada de seriozitate si demnitate, sa aratam de unde vin cei 300 de specialisti respectati de toata comunitatea IT, si am ratat-o, infierbintati de gindul unei valize cu 50 de miliarde de dolari, pusa pe noptiera alaturi de poza Laurei Andresan.