AVAS a dat verdictul: Rompetrol si-a respectat toate clauzele contractuale asumate la privatizarea Petromidia.

Grupul Rompetrol si-a indeplinit toate obligatiile contractuale asumate la privatizarea Petromidia, astfel incit tranzactia iese de sub monitorizarea AVAS, se arata intr-un comunicat al institutiei. In consecinta, AVAS va elibera de sub gaj 1,1 miliarde de actiuni Petromidia, adica 5% din capital, cu care au fost garantate obligatiile investitionale.

Anuntul AVAS, institutie condusa de liberalul Teodor Atanasiu (foto), anuleaza practic unul dintre capetele de acuzare aduse de catre procurori patronului Rompetrol, Dinu Patriciu. Intr-unul dintre dosare, Patriciu a fost acuzat ca, in primii doi ani ulteriori privatizarii, nu si-a indeplinit toate obligatiile investitionale asumate prin contract. Obligatiile erau de 225 de milioane de dolari, in cinci ani, dar Rompetrol sustine ca a investit peste 300.

Cineva stia ceva?

„Comunicatul dat de Rompetrol Rafinare Constanta (anuntul AVAS - n.red.) va influenta pozitiv pretul actiunilor pe bursa, dar nu prea mult, deoarece cresterea a avut loc deja", spune Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest. De fapt, inca din 18 ianuarie pretul actiunilor Petromidia a inceput sa creasca foarte mult. Daca atunci o actiune era cotata la 0,0928 lei, ieri la ora 12.00, cind tranzactionarea Petromidia a fost suspendata de BVB, pretul actiunilor ajunsese la 0,1080 lei, ceea ce inseamna o crestere de 16,5%. Pe 30 ianuarie, pretul actiunilor s-a majorat cu 5%, iar a doua zi cu 2%.