Peste 200 de persoane si organizatii au semnat o scrisoare initiata de Sorin Iliesiu, prin care se solicita ministrului Justitiei, Monica Macovei, sa finalizeze cercetarile in dosarele represiunii Revolutiei din 1989 si a evenimentelor din iunie 1
Peste 200 de persoane si organizatii au semnat o scrisoare initiata de Sorin Iliesiu, prin care se solicita ministrului Justitiei, Monica Macovei, sa finalizeze cercetarile in dosarele represiunii Revolutiei din 1989 si a evenimentelor din iunie 1990.
Semnatarii doresc ca ministerul sa stabileasca data limita la care vor fi publicate concluziile cercetarilor si includerea acestora in variantele viitoare ale Raportului de condamnare a comunismului. "Tergiversarea finalizarii acestor cercetari a reprezentat o sfidare fata de societatea romaneasca, fata de memoria victimelor", se arata in scrisoare. Iliesiu subliniaza necesitatea cercetarii in Justitie si a mineriadelor din 1990 si 1991, si a represiunii revoltei muncitoresti de la Brasov din 1987. Initiatorul scrisorii avertizeaza ca generalul Dan Voinea, care a anuntat in noiembrie 2006 finalizarea in scurt timp a dosarului "iunie 1990", ar putea fi supus unor presiuni din partea acestora. Pentru a impiedica o astfel de actiune, Iliesiu solicita protectia generalului, paza militara a probelor Justitiei si "excluderea oricaror forme de corupere a Justitiei". Printre semnatarii documentului se regasesc Vladimir Tismaneanu, Neagu Djuvara, Horia Roman Patapievici, Ion Caramitru, Rodica si Flavia Coposu, Tom Gallagher, Lucia Hossu Longin si o serie de ziaristi si profesori universitari. Acestora li s-au alaturat Sindicatul "Cartel Alfa", Alianta Civica, Asociatia 21 decembrie 1989 si Blocul National al Revolutionarilor. (R.I.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.