Seful Guvernului i-a cerut ieri ministrului Finantelor sa clarifice urgent situatia Fondului Proprietatea.

Premierul Calin Popescu Tariceanu este nemultumit de modul in care colegul sau liberal, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, rezolva situatia Fondului Proprietatea (FP), aflat in colaps din vara anului trecut. Fara a se feri de presa, ieri, premierul si-a inceput sedinta de guvern solicitindu-i ministrului sa urgenteze ordonanta care ar debloca activitatea FP.

„Si ieri am vazut un comunicat de presa al CEDO, unde se face referire ca despagubirile nu pot fi acordate pentru ca exista disfunctionalitati in functionarea Fondului", a spus Calin Popescu Tariceanu.

Noua procese pierdute

Solicitarea lui Tariceanu vine dupa ce saptamina trecuta Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a obligat Romania la plata a 60.000 de euro catre cetateanul roman domiciliat in SUA, Virgil Negoita. Cu incepere de anul trecut, Romania a pierdut la CEDO noua procese care ar fi fost evitate daca despagubirea cu ajutorului FP ar fi functionat.

Pina la aparitia ordonantei de modificare a legislatiei Fondului, actiunile emise de acesta nu pot listate la bursa de valori si, prin urmare, nu pot fi nici vindute de catre persoanele indreptatite la despagubiri. Sebastian Vladescu a dat mai multe termene pentru adoptarea ordonantei, insa nu a respectat nici unul dintre acesta. Aminarile ii exaspereaza inclusiv pe mostenitorii industriasilor interbelici Malaxa si Auschnit, care, prin intermediul avocatilor, au amenintat ca, daca listarea nu va fi urgentata, vor actiona in instanta statul roman.

Ordonanta mult asteptata de FP, dar si de proprietarii de averi confiscate este destinata sa faciliteze listarea la bursa a Fondului, sa usureze incasarea de catre Fond a dividendelor cuvenite la societatile de stat la care este actionar. Totodata, proiectul de act legislativ stabileste ca se va proceda la evaluarea activelor societatilor ale caror actiuni nu sint listate la bursa.