ZIUA a intrat in posesia unor documente care probeaza faptul ca Elena Udrea, fost consilier prezidential si proaspat secretar executiv al PD, este implicata in mafia imobiliara din zona de lux a Capitalei. Inca de pe vremea cand "fraterniza" cu PS
ZIUA a intrat in posesia unor documente care probeaza faptul ca Elena Udrea, fost consilier prezidential si proaspat secretar executiv al PD, este implicata in mafia imobiliara din zona de lux a Capitalei. Inca de pe vremea cand "fraterniza" cu PSD-ul. Investigatiile ZIUA au scos la iveala faptul ca fostul consilier al lui Traian Basescu a fost o piesa in mecanismul de vanzari-cumparari al lumii interlope care se ocupa cu "spalarea" actelor in cazul unor mostenitori dubiosi.
"Blonda de la PD", asa cum s-a autodescris Elena Udrea, a devenit, la sfarsitul anului 2002, mai exact la 10.12.2002, proprietara unui imobil situat peste drum de Televiziunea Romana, pe strada Nicolae Velescu nr.3. Proaspatul secretar executiv al Partidului Democrat a cumparat respectiva vila de la Costel Onoriu. Un cunoscut membru al lumii interlope din Capitala al carui nume apare in multe alte afaceri imobiliare ce ridica numeroase semne de intrebare. Elena Udrea a platit pentru imobilul din strada Nicolae Velescu suma (declarata) de 7,07 miliarde de lei vechi. Contractul de vanzare-cumparare nr. 867/2002 a fost incheiat in comuna ilfoveana Chiajna la cabinetul notarului Elena Monica Nitescu Turea. Astfel, contra a putin peste sapte miliarde de lei vechi, fostul consilier al lui Traian Basescu a pus mana pe un imobil care, impreuna cu terenul aferent, valoreaza peste doua milioane de euro, la pretul zonei, promovat de marile agentii imobiliare.
Proprietara doar pentru un an
Interesant este ca Udrea, dupa ce a dat peste un asemenea chilipir, a fost proprietarul vilei doar un an. La 11 decembrie 2003, fosta consiliera prezidentiala a vandut imobilul pentru suma de 7,15 miliarde de lei vechi, echivalentul a 215.000 USD, la data respectiva. Tranzactie care nu are nici o logica. Cu alte cuvinte, Elena Udrea a platit pentru vila din strada Nicolae Velescu 7,07 miliarde de lei pentru a o vinde apoi cu putin peste, obtinand astfel un profit minor. Practic, Elena Udrea a dat cu piciorul la aproape 2 milioane de euro. Doar pentru a-si scoate "investitia" facuta si un minim de profit. O afacere pe care, intr-o atare circumstanta, o putem cataloga cel putin suspecta. Elena Udrea a facut pana acum dovada ca nu-i o nepriceputa in ale afacerilor. Iar daca ea ar fi, atunci sotul ei, patron la mai multe firme de constructii, e imposibil sa nu-si fi dat seama de valoarea reala a tranzactiei. Fie s-au ascuns niste bani, fie s-au "spalat" niste acte.
Imobiliara stabilor
Nu sunt singurele aspecte bizare din acest caz. La fel de interesant este de vazut si cine sunt cei carora Elena Udrea le-a vandut imobilul. O anume firma "Arch Business SRL". O societate care la prima vedere nu spune nimic. Dar care nu este straina deloc de afacerile imobiliare cu "mai-marii" Romaniei. Aceeasi "Arch Buisness" a cumparat de la sotia ex-premierului Adrian Nastase, Dana, o casa situata in strada Texier nr. 4. Adica chiar in spatele vilei din strada Nicolae Velescu pe care Elena Udrea a cumparat-o de la Costel Onoriu si pe care vandut-o apoi pentru un profit "substantial". In felul acesta, firma a intrat in posesia a doua spatii care impreuna valoreaza 3-4 milioane de euro, platind putin peste 500.000 de euro.
"Arch Business" SRL, care si-a mutat sediul social in vila din strada Nicolae Velescu nr. 3, nelocuita nici in prezent, figureaza la Registrul Comertului cu date hilare. De pilda, la data tranzactiei realizata cu Elena Udrea, firma avea un singur angajat, o cifra de afaceri de 45 de milioane de lei vechi si un profit de zero lei. Iar anul trecut nu avea declarat bilantul contabil. Este astfel greu de inteles cum o societate care, in 2003, nu avea decat un singur angajat, o cifra de 45 de milioane de lei vechi si un profit zero a putut plati peste sapte miliarde de lei pentru o vila in care apoi si-a mutat sediul social, dar care, dupa doi ani de la achizitie, este tot nelocuita. Si mai e un fapt demn de semnalat. Si anume ca societatea este administrata, cel putin oficial, de fiica Vioricai Rondelli, o veche prietena a Danei Nastase. Cele doua, Dana Nastase si Viorica Rondelli, au lucrat in anii '80 la Centrul National de Invatamant Turistic. De asemenea, pana in urma cu ceva timp administrator al "Arch Business" a fost Luminita Spiridon, o alta prietena a Danei Nastase si ruda cu Marieta Anastasescu, vecina cu fostul premier in blocul din Zambaccian. Reamintim aici ca Elena Udrea a fost in 2002, pentru o scurta perioada de timp, ce-i drept, consilier juridic al PSD.
Circuitul mafiei imobiliare
Istoria imobilului din strada Nicolae Velescu dovedeste faptul ca fostul consilier prezidential al lui Traian Basescu, care in perioada tranzactiilor era primar general al Capitalei, a fost cel putin un pion in mafia imobiliara a Bucurestilor.
Vila din Nicolae Velescu si terenul aferent acesteia au intrat in circuitul mafiei imobiliare in 1997, fiind plimbate din "cumparator in cumparator". Scopul acestor manevre a fost ascunderea adevaratului regim juridic al unei proprietati scoase din patrimoniul municipalitatii, prin eludarea legii si inducerea in eroare a instantelor de judecata.
In anul 1997, imobilul a fost oferit de catre municipalitate, prin Dispozitie de Primar unui prim intermediar al afacerii. Este vorba despre Dragos Iorgulescu, in varsta de 77 de ani, a carui familie detinea o casa cu teren in strada Turda nr. 67. Pentru ca mafia imobiliara sa poata valorifica vila era necesara evacuarea chiriasului primit odata cu "repartitia" prin generoasa dispozitie de primar si care se afla in acel imobil de ani buni.
Respectivul chirias al imobilului care statea in acea vila de ani buni, dar care acum trebuia dat afara era Vladimir Doicaru. Nimeni altul decat fiul fostului sef al spionajului extern ceausist, Nicolae Doicaru. Luandu-si in serios rolul de "proprietar cu dispozitie de primar", unul din fiii batranului Dragos Iorgulescu, Mihai Joldea, a formulat la Judecatoria Sectorului 1 (dosar civil 5965/2000) o actiune impotriva paratului Doicaru. Iorgulescu a cerut instantei "efectuarea unui schimb fortat de locuinte". Mai precis mutarea chiriasului Doicaru din imobilul situat in strada Nicolae Velescu in casa pe care reclamantul o detinea, impreuna cu tatal sau, in strada Turda 67.
Mutare fortata, sentinta dubioasa
Pentru a-si dovedi justetea actiunii de mutare fortata a chiriasului, reclamantul Joldea, fiul lui Dragos Iorgulescu, "a depus la dosar copia contractului de vanzare-cumparare autentificat sub numarul 2104/1968 si certificatul de mostenitor nr. 596/1998". Astfel, Judecatoria Sectorului 1, prin sentinta civila nr.14476/06.09.2000, a admis cererea reclamantului, considerandu-l nici mai mult nici mai putin decat proprietar al vilei din zona Dorobanti-Primaverii.
Dubios este faptul ca judecatorul cauzei a "uitat" sa precizeze in sentinta care a fost notariatul unde s-a redactat certificatul de mostenitor prezentat de Joldea si care a fost institutia care a autentificat acel contract de vanzare-cumparare. Aceasta omisiune este tipica modului de actiune al mafiei imobiliare de a sterge urmele judiciare ale unor tranzactii mai mult decat dubioase. Este stiut faptul ca dupa un anumit numar de ani dosarele cauzelor vechi sunt date la topit, ramanand la arhiva instantelor doar sententierul cu hotararile judecatoresti. Adica niste documente din care nu se mai pot reconstitui modul de savarsire a unor posibile infractiuni de fals material si intelectual, uz de fals, inselaciune etc.
Astfel, ajuns proprietar, Iorgulescu l-a executat silit pe Doicaru, prin executorul Vasile Popa, reclamat de altfel la Parchet pentru abuzuri de catre fostul chiarias din Velescu. Solutia procurorilor a fost insa de neincepere a urmaririi penale fata de Popa. Doicaru a contestat decizia Parchetului, aceasta actiune aflandu-se in prezent pe rolul Tribunalului Bucuresti in faza de recurs.
Fiul fostului sef al spionajului extern din perioada Ceausescu, Nicolae Doicaru, a fost evacuat din vila in data de 18.07.2001, fiind mutat in casa din strada Turda 67. La vremea respectiva chiriasul s-a plans la Parchet ca evacuarea lui s-a facut "in baza unei hotarari judecatoresti ilegale". Dupa emiterea dispozitiei de primar, Iorgulescu si-a folosit actele dupa cum i-a dictat interesul. In instanta s-a prezentat ca mostenitor, prezentand si un dubios certificat, si detinator al contractului de vanzare-cumparare, iar la Administratia Financiara a declarat ca imobilul este obtinut prin partaj.
Odata trecut de acest hop, mafia imobiliara si-a vazut de treaba. "Mostenitorul" Iorgulescu a vandut vila in data de 9 iunie 1999 familiei Costel si Eugenia Onoriu, cu pretul de 5,4 miliarde de lei vechi. Din acest moment, lucrurile au evoluat asa cum am aratat mai sus.
Contracte cu PSD
Elena Udrea a mai fost implicata in afaceri consistente cu RAAPPS, o institutie aflata in subordinea Secretarului General al Guvernului Nastase, Eugen Bejinariu (foto). Udrea - care sustine ca nu a avut vreo legatura cu fostul partid de guvernamant - ar fi incasat, conform unei informatii prezentate presei de Mugur Ciuvica, sef al Grupului de Investigatii Politice, 710 milioane de lei vechi, chiar cu cateva zile inainte ca Traian Basescu sa debarce la Cotroceni, pentru a reprezenta RAAPPS in patru dosare aflate pe rolul instantelor bucurestene. Sumele ridicate de Udrea, in urma afacerilor cu RAAPPS, sunt insa mult mai mari. Acestea ating valoarea totala de 2,35 miliarde lei vechi, concretizata in 12 contracte de asistenta juridica. Nu in ultimul rand, presa de investigatie a prezentat si relatiile dintre Elena Udrea si afaceristii din anturajul clanului Camataru.
Si Basescu a gasit "chilipiruri"
Ar mai fi de spus ca Elena Udrea l-a aparat, in calitate de avocat, pe presedintele Romaniei, Traian Basescu, in dosarul casei din Str. Mihaileanu nr. 2, cu care seful statului s-a "cadorisit" pe vremea cand era primar general. Contractul de inchiriere al imobilului, cumparat ulterior de Basescu, a fost incheiat pe data de 14.08.2002 cu numai cateva luni inainte ca Elena Udrea sa devina proprietara in Dorobanti - Primaverii. Atat Basescu, cat si Udrea au gasit "chilipiruri", cumparand vile in centrul Capitalei, la preturi mult
subevaluate.
Legaturi cu lumea interlopa
Grupul de Investigatii Politice, condus de Mugur Ciuvica, a legat in septembrie 2006 numele Elenei Udrea si al sotului ei, Dorin Cocos, de grupul de interese al fratilor Camataru. Pe baza unor acte de la Registrul Comertului, Ciuvica a dezvaluit faptul ca fostul consilier prezidential si actualul presedinte executiv al PD s-a asociat intr-o firma imobiliara cu unul dintre protejatii clanului Camataru, Nicolae Dumitru, patronul societatii Niro. Seful Grupului de Investigatii Politice a afirmat ca: "Dupa ce si-au construit averea pe afacerile realizate impreuna cu Alexandru Bittner si Adrian Patrache, Elena Udrea si Dorin Cocos s-au reorientat spre un alt grup de interese. In iunie 2006, sotii Cocos au infiintat firma NEW GLOBAL INVESTMENTS SRL, in care detin cate 25% din actiuni fiecare. Partenerul Elenei Udrea si al lui Dorin Cocos in NEW GLOBAL INVESTMENTS SRL este o alta firma, NIRO 95 IMPEX SA, care detine
restul de 50% din actiuni".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.