Lucru din ce in ce mai rar, si tocmai de aceea demn de mentionat, un ministru roman s-a aflat zilele acestea la Paris. Este vorba de Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Comertului, care sparge astfel gheata pe anul 2007, cel al aderarii Romaniei la UE. Vizita sa a avut, de altfel, un caracter evident simbolic, pentru ca pe agenda nu s-a aflat nici o afacere importanta, nici o decizie care sa faca istorie. Ea a fost insa o tentativa de refacere a puntilor cu Parisul, prin care doar Anca Boagiu mai trecea din cand in cand, la momente festive adica ratificarea Tratatului de aderare - desi Franta este cu siguranta tara care ne-a sustinut cel mai consecvent in procesul integrarii euroatlantice.
Motivul acestei vizite a fost un seminar consacrat Romaniei la Camera de Comert si Industrie, la care au fost reprezentate toate "fortele vii", adica marii investitori.
Vosganian a reusit sa comunice intr-o franceza corecta cu sala - arhiplina, de altfel - care s-a declarat satisfacuta de schimbul de idei. Pe parcursul intalnirii cu presa, Varujan Vosganian a evocat atmosfera de "incredere" care domneste la minister - parte din colaboratorii pe care i-a mostenit au dosare penale si prima recomandare care i s-a facut la preluarea postului a fost aceea de a nu se afla niciodata intre patru ochi cu nimeni. O alta recomandare prieteneasca a fost sa-si aranjeze bine cravata inainte de a intra in propriul birou, in care risca sa fie... filmat. Mai mult, Varujan Vosganian va fi insotitorul desemnat al seful Executivului francez, Dominique de Villepin, asteptat, astazi, la Bucuresti. O garantie pentru succesul intalnirilor prevazute cu premierul si, mai ales, cu presedintele.