Micu, a doua tinerete
Distinsul scriitor Mircea Micu si-a lansat ieri, de ziua sa de nastere, un "Testament liric", care cuprinde o antologie poetica transcrisa olograf de catre autor. Libraria Mihail Sadoveanu a fost neincapatoare pentru prietenii si admiratorii scriitorului, care au dorit sa fie prezenti. Fanus Neagu si Mihai Ungheanu l-au cantat pe poet, iar Mihai Bandac l-a incantat printr-un afis inedit in care Uniunea Nationala a Olografilor Liberi si Democrati invita natiunea la un recital extraordinar Mircea Micu, la 70 de ani. La multi ani, maestre! (V.R.)
Pe muzica, impreuna in UE
Sub genericul "Impreuna in UE", Institutul Cultural Roman din Budapesta, in colaborare cu Institutul Cultural Bulgar, le-a oferit tinerilor intelectuali care frecventeaza Universitatea Central-Europeana din capitala Ungariei doua seri culturale, cu sprijinul Center for Arts and Culture. Pe 30 ianuarie, clarinetistul Horia Dumitrache, absolvent al Conservatorului din Bucuresti si al Hochschule fur Musik Berna, premiat la numeroase concursuri internationale, impreuna cu pianistul si compozitorul bulgar Emil Biljarski, au sustinut un concert de jazz. Seria de manifestari a continuat cu o seara de cinematografie, o proiectie a filmului "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", in regia lui Catalin Mitulescu, propunerea Romaniei pentru Oscar, urmata de proiectii de film bulgar contemporan. (M.A.)
Dubach la Sibiu
Astazi, la ora 19.00, la Sala Thalia din Sibiu, va avea loc un concert simfonic sustinut de muzicienii filarmonicii sibiene, care il vor prezenta publicului, cu aceasta ocazie, pe cunoscutul violonist elvetian Alexandre Dubach. Concertul va fi dirijat de tanarul asistent al Filarmonicii, Adelin Catinean. Dubach a colaborat ca solist cu unele dintre cele mai importante orchestre simfonice din Elvetia si din intreaga lume. A sustinut cursuri de maiestrie, iar intre performantele sale care s-au bucurat de o recunoastere mondiala numarandu-se integrala celor sase concerte pentru vioara de Niccolo Paganini, impreuna cu Orchestra Filarmonica din Monte Carlo si sub bagheta dirijorala a lui Lawrence Foster. Alaturi de cadente proprii la diferite concerte pentru vioara, a realizat numeroase aranjamente pentru vioara solo sau a aparut in roluri mai putin conventionale, spre exemplu ca lautar ambulant in "Contesa Maritza" de Kalman. Alexandre Dubach canta pe o vioara de Nicola Gagliano, construita in anul 1727. Concertul, din al carui program fac parte lucrari de Schumann, Paganini si Beethoven, va fi reluat maine incepand cu ora 18.00, la Sala Traube din Medias. (M.A.)
Viata pamanteana a Mantuitorului
Sacerdot catolic, coordonator al Bibliei Catalane Interconfesionale, Armand Puig va lansa vineri, la Bucuresti, "Iisus. Un profil biografic" (Editura Meronia)