Acesta prevede ca presedintele desemneaza un candidat la functia de prim-ministru in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament sau, daca o asemenea majoritate nu exista, a partidelor parlamentare. Potrivit pesedistului
Acesta prevede ca presedintele desemneaza un candidat la functia de prim-ministru in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament sau, daca o asemenea majoritate nu exista, a partidelor parlamentare. Potrivit pesedistului Antonie Iorgovan, Basescu a incalcat acest articol prin modul in care l-a desemnat pe Calin Popescu Tariceanu pentru functia de premier, si anume fara consultarea partidelor cu reprezentare parlamentara. Sesizarea PSD mai arata ca liderii formatiunilor parlamentare au fost anuntati ulterior, formal, de o decizie pe care presedintele o luase deja.
Iorgovan reclama un "comportament aberant"
Senatorul PSD Antonie Iorgovan a explicat ieri, pentru Mediafax, ca principalele cai de atac impotriva presedintelui vor fi, pe langa nerespectarea rolului de mediator politic, si nerespectarea prevederilor constitutionale referitoare la modul de numire a prim-ministrului si a directorilor principalelor servicii de informatii. "Se pare ca, in calitate de presedinte, Traian Basescu nu se poate comporta altfel decat ca un comandant de vas, el nu-si poate depasi aceasta conditie", a spus Iorgovan.
Acesta a precizat ca Basescu va fi acuzat si pentru "comportamentul aberant" fata de art. 80 alin. (2) din Constitutie, care prevede ca presedintele vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice si exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate. Un alt punct de atac la Curtea Constitutionala il constituie acuza ca presedintele i-ar fi fortat pe directorii SRI si SIE sa-si prezinte demisiile din functie la Cotroceni, dar si afirmarea repetata a tezei necesitatii alegerilor anticipate si a eventualitatii dizolvarii Parlamentului ca demers pentru atingerea acestei solutii.
Conservatorii dau inapoi
In acelasi timp, pesedistii urmeaza sa aiba astazi consultari pe aceeasi tema si cu reprezentanti ai PC. Conservatorii par insa sa dea inapoi de la ideea suspendarii si spun ca n-ar exista motive reale pentru un asemenea demers.
"Din start, pana nu vad argumentele PSD, va spun ca, din punctul meu de vedere, nu este momentul pentru suspendarea presedintelui si ca imi voi da acordul ca jurist al PC daca exista motive intemeiate de suspendare a lui Traian Basescu. Ar trebui sa existe consecinte iremediabile si de nerezolvat ale incalcarii Constitutiei, insa, daca ar fi fost, as fi aflat, pentru ca n-am trait pe alta planeta", a explicat deputatul PC Sergiu Andon. El a mai spus ca demersul PSD, fiind destul de complicat, are putine sanse de reusita. (C.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.